A lávatengerrel dacoló ház sem úszta meg végül La Palmán

2021. szeptember 29. – 20:42

Másolás

Vágólapra másolva

Napokig átvészelte a kanári-szigeteki vulkánkitörést egy ház, amit körbeölelt a lávafolyam, de végül ez sem úszta meg, írja a BBC. Az épületről Alfonso Escalero fotós készített szenzációs képet egy drónnal a levegőből, és mindenhol „csodaházként” kezdték emlegetni.

Azonban a dán tulajdonosai, Inge Bergedorf és Ranier Cocq kedden azt mondták az El Mundo spanyol lapnak, hogy már ezt is elpusztította a láva.

A házaspár nem volt La Palmán a vulkánkitörés idején, Dániában élnek, és a koronavírus-járvány kezdete óta nem utaztak a spanyol szigetre. Az egyáltalán nem hivalkodó házat egy háromezer négyzetméteres telken építtették, amit néhány évtizede vettek meg. Elmondták, hogy általában októberben és novemberben utaztak oda, és szüreteltek a szőlőjükben. Most azonban minden megsemmisült.

Ahogy arról a Telex is beszámolt, a Kanári-szigetek La Palma szigetén található Cumbra Vieja vulkán szeptember 19-én, közel ötven év után tört ki újra. A vulkánkitörés miatt több ezer embert kellett evakuálni, a vulkáni hamu miatt a napokban La Palma repülőterét is lezárták. A spanyol hatóságok katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították La Palmát, és pénzügyi segítséget ígértek a károsultaknak. A becslések szerint legalább 656 házat pusztíthatott el a láva.

Ahogy azt vendégcikkében Dr. Harangi Szabolcs, geológus-vulkanológus is kiemelte, a helyszínen nem a megaszökőár volt a valódi veszély, hanem a maga a láva, amely lakóházakat és utakat pusztíthat el, valamint a légkörbe kerülő vulkáni hamuanyag, amely légzési problémákat okoz a kitörés közelében és a felszínre kerülő gázok, elsősorban a kén-dioxid, illetve kis mennyiségben szén-dioxid, amik vulkáni szmogot okoznak a területen.

Szerdára virradóra a lávafolyam elérte az óceánt, ezzel egy fokkal még tovább bonyolódott az ottani helyzet, a 20-25 fokos sós tengervíz és a több mint 1000 fokos láva találkozása mérgező gázokat és egészségre káros részecskéket juttathat a levegőbe, így különösen veszélyes lehet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!