Biden: Nem akarunk egy új hidegháborút Kínával

2021. szeptember 21. – 18:57

Másolás

Vágólapra másolva

A napokban zajlik New Yorkban az ENSZ 76. közgyűlése. A mai nap egyik legfontosabb eseménye Joe Biden első beszéde volt, aki a koronavírus elleni küzdelem, a klímaváltozás, az emberi jogok és az Egyesült Államok Kínával való viszonyának témáit hozta fel.

Biden először arról beszélt, hogy a világ egy döntő fontosságú évtized előtt áll, és hogy olyan együttműködésre van szükség a nemzetek között, amire korábban még nem volt példa. A sokak által kritizált afganisztáni kivonulással kapcsolatban Biden azt mondta, hogy a katonai erő csak utolsó lehetőség lehet – írja a BBC.

Az elnök az Egyesült Államok Kínával való feszült kapcsolatára utalva azt is kijelentette, hogy

az Egyesült Államok nem akar újabb hidegháborút.

Biden arra is ígéretet tett, hogy 2024-ig megkétszerezi az amerikai pénzügyi támogatást a szegényebb országok felé, hogy ezzel is segítse őket a környezettudatosságban.

Az amerikai elnök egy bekiabált kérdésre is válaszolt azzal kapcsolatban, hogy a napokban egy olyan videó kezdett el keringeni, amiben egy amerikai határőr lóháton támad a haiti illegális bevándorlókra. Biden azt mondta, hogy urai a helyzetnek a déli határon.

A közgyűlés egyik megosztó karaktere Jair Bolsonaro volt, aki úgy vesz részt a találkozón, hogy a New York-i hatóságok korábbi rendelkezésével szembe menve ellenére nem oltatta be magát. António Guterres ENSZ-főtitkár később közölte, hogy az államfők esetében nem tudja érvényesíteni ezt a kötelezettséget. A közgyűlésen Bolsonaro meglepő módon kijelentette, hogy fontosnak tartja a koronavírus elleni küzdelmet, annak ellenére, hogy ő maga nem volt hajlandó maszkot hordani és a járvány miatti korlátozásokkal is szkeptikus volt.

Az ENSZ gyűlésen részt vesz Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter is, aki arról számolt be, hogy Vietnám és Thaiföld 400 ezer AstraZeneca vakcinát kap majd Magyarországtól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!