Lasszóval fenyegette a haiti migránsokat egy texasi határőr

2021. szeptember 21. – 09:48

frissítve

Lasszóval fenyegette a haiti migránsokat egy texasi határőr
Paul Ratje / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Fehér Ház hétfőn elítélte a haiti migránsok lovaglóostorral kergetését, miután olyan képek kezdtek keringeni a neten, hogy egy texasi folyóparti tábor közelében egy amerikai határőr lóháton támad az emberekre – írja a Reuters.

A többnyire Haitiból származó migránsok az elmúlt napokban a mexikói Ciudad Acuna és a határ túloldalán, Del Rióban található tábor között ingáztak oda-vissza, hogy élelmet és vizet vásároljanak, amelyből az amerikai oldalon hiány volt.

A hírügynökségnek nyilatkozó szemtanúk látták, amint cowboykalapot viselő lovas rendőrök állták el a folyón átkelő emberek útját, és az egyikük egy lasszóra emlékeztető kötelet lóbált az arcuk előtt. A közösségi médiában megosztottak egy videót, amelyen látható, amint egy határőr lóhátról, kötelet lengetve fenyegeti a migránsokat.

„Nem hiszem, hogy bárki, aki látja ezt a felvételt, azt gondolná, hogy ez elfogadható vagy helyénvaló” – mondta újságíróknak Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője. „Nem ismerem a teljes kontextust, de nem tudom elképzelni, hogy milyen kontextusban lenne ez helyénvaló” – tette hozzá. A közösségi médiában egyesek arról írnak, hogy a fehér rendőrök által üldözött, menekülő fekete férfiak képe a feketéket az Egyesült Államokban ért történelmi igazságtalanságokra emlékeztet.

Raul Ortiz, az amerikai határőrség vezetője elmondta: az incidenst kivizsgálják, hogy megbizonyosodjanak arról, nem történt-e „elfogadhatatlan” fellépés a bűnüldöző szervek részéről. Elmondta azt is, hogy a rendőrök nehéz körülmények között dolgoztak, és próbálták biztosítani a migránsok biztonságát, miközben a potenciális csempészek után kutattak. Alejandro Mayorkas belbiztonsági minisztériumi titkár magyarázata szerint a hosszú gyeplőt a határőrök azért használják, hogy azzal irányítsák a lovukat. „De ki fogjuk vizsgálni a tényeket” – mondta egy del riói sajtótájékoztatón.

Fotó: Daniel Becerril / Reuters
Fotó: Daniel Becerril / Reuters

A botrány előzménye, hogy több mint 12 ezer, főként haiti migráns gyűlt össze a Texast egy szakaszon Mexikótól elválasztó Rio Grande folyón átívelő híd alatt, egy rögtönzött táborban. Azért indultak útnak, mert a Közép-Amerikai országok némelyikében szegénység és közbiztonsági válság jellemző, Haitit természeti katasztrófák is sújtották az utóbbi időben. De az amerikai hatóságok a héten visszareptetik őket a hazájukba anélkül, hogy egyesével vizsgálnák a helyzetüket.

A koronavírus világjárvány kezdetén a Trump-kormányzat alatt kiadott közegészségügyi rendelet lehetővé teszi, hogy a legtöbb migránst azonnal kiutasítsák anélkül, hogy esélyük lenne menedékjogot kérni. Joe Biden humánusabb bevándorlási megközelítést ígért, mint elődje, ám a kormánya egyelőre továbbra is hatályban tartja ezt a szabályt, bár a kísérő nélküli kiskorúakra már nem vonatkozik.

Egy amerikai bíró a múlt héten hozott ítéletében úgy határozott, hogy a rendeletet nem lehet alkalmazni családokra, de ez csak két hét múlva lép hatályba, és a Biden-kormányzat fellebbezett ellene.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!