12 ezer, a mexikói határon táborozó haiti bevándorlót reptetnek vissza az amerikaiak a hazájukba

2021. szeptember 20. – 15:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A héten több mint 12 ezer, főként Haitiról érkezett illegális bevándorlót reptet vissza az USA határőrsége a mexikói határ mellől – írja a Reuters. A migránsok a Texast egy szakaszon Mexikótól elválasztó Rio Grande folyón átívelő híd alatt, egy rögtönzött táborban tartózkodtak. Azért indultak el, mert a Közép-Amerikai országok némelyikében szegénység és közbiztonsági válság jellemző, de az amerikai hatóságok most visszareptetik őket a hazájukba.

Az amerikai hatóságok péntek óta 3300 embert szállítottak el a texasi Del Rióból, és bejelentették, hogy naponta új járatokat indítanak a haiti fővárosba, Port-au-Prince-be. Raul Ortiz, az amerikai határőrség vezetője a texasi Del Rio városában tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kormány célja, hogy a következő egy hét során gyorsan összegyűjtse és elszállítsa a Del Rio és a mexikói Ciudad Acuña közötti híd alatt táborozó 12 662 migránst.

„Haitin nincs biztonság, és nincs munka” – mondta a Reutersnek Rolin Petit Homme, egy 35 éves haiti, aki a híd alatt tartózkodott. Arról is beszélt, most inkább Mexikóban próbál megélhetést keresni, minthogy hazamenjen. Sok más megkérdezett is ugyanerről számolt be a hírügynökségnek.

A hétvége folyamán a migránsok egy része még elkeseredett kísérleteket tett, hogy a határőrséget kijátszva bejusson az Egyesült Államokba, az amerikai oldalon azonban fokozott biztonsági intézkedések voltak érvényben, lovas rendőrök kapták el azokat, akik átkeltek folyón. Legalább 100 haiti család (sokan közülük kisgyermekkel) vasárnap este a híd alól, az amerikai oldalról keltek át Mexikóba, a mellmagasságig érő vízben kifeszített sárga kötélbe kapaszkodva.

A koronavírus világjárvány kezdetén a Trump-kormányzat alatt kiadott közegészségügyi rendelet lehetővé teszi, hogy a legtöbb migránst azonnal kiutasítsák anélkül, hogy esélyük lenne menedékjogot kérni. Joe Biden humánusabb bevándorlási megközelítést ígért, mint elődje, ám a kormánya egyelőre továbbra is hatályban tartja ezt a szabályt, bár a kísérő nélküli kiskorúakra már nem vonatkozik.

Egy amerikai bíró a múlt héten hozott ítéletében úgy határozott, hogy a rendeletet nem lehet alkalmazni családokra, de ez csak két hét múlva lép hatályba, és a Biden-kormányzat fellebbezett ellene.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!