Az UNICEF marad Afganisztánban, több millió gyermek élete van veszélyben

2021. szeptember 17. – 09:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az UNICEF Magyarország adományokat gyűjt az afgán gyermekek élelmezésére, egészségügyi ellátására és meleg ruhákra, takarókra is szükségük lesz a közeledő tél miatt, közölte az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány. A tálib hatalomátvétel ellenére maradnak Afganisztánban, mert „a lakosság fele kiskorú, a 21 millió gyermek közül minden második azonnali humanitárius segítségre szorul”.

Csak ebben az évben több mint ötszáz gyermekáldozatot követeltek a fegyveres összecsapások. Becslések szerint jelenleg az országban egymillió gyermek küzd súlyos alultápláltsággal. Az ország súlyos belső migrációs krízissel küzd: az otthonuk elhagyására kényszerített emberek száma több mint félmillió, közöttük 230 ezer gyermek. Az oktatásból mintegy 4,2 millió gyermek maradt ki, a koronavírus-járvány miatti iskolazár idején 9,5 millió gyermek tanuláshoz való joga sérült.

A kétéves Fatima Herat legnagyobb kórházában, a Bab-e-Bargh Egészségügyi Központban várja az állapotfelmérő szűrővizsgálatot – Fotó: UNICEF
A kétéves Fatima Herat legnagyobb kórházában, a Bab-e-Bargh Egészségügyi Központban várja az állapotfelmérő szűrővizsgálatot – Fotó: UNICEF

A tálib lázadók – akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció – augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt harc nélkül elfoglalták Kabult, majd bejelentették, hogy véget ért az afganisztáni háború.

Munkatársunk, Földes András a helyszínre utazott, riportsorozatát itt olvashatják el:



A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!