Az ikonikus fotóktól a konteókon át a magyar gyerekekig – a 20 éve történt 9/11 utóélete

2021. szeptember 11. – 20:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Húsz évvel ezelőtt az egész világot megrázták a 2001. szeptember 11-i terrortámadások, amelyek 2977 halálos áldozatot követeltek, több mint 25 ezren pedig megsérültek. Azokban a napokban szerte a világon élőben követték az eseményeket, a Világkereskedelmi Központ (World Trade Center, WTC) ikertornyaiba belecsapódó repülőkről, az égő épületekről, a felfoghatatlan tragédiát túlélő emberekről és a mentésben küzdő tűzoltókról készült képek és videók beleégtek a történelembe.

Az évforduló napján utánajártunk, hogy a tragédia után mi történt a gazdaságban, mi lett a fotókon szereplő emberek sorsa, élnek-e még az összeesküvés-elméletek a „belsős munkáról”, illetve mire emlékeznek azok a fiatalok, akik a merénylet napján gyerekek voltak.

Cikkeinket itt találják:

  1. A merényletkor készült ikonikus képek közül válogattunk olyanokat, amelyek emberek személyes sorsán keresztül is idézik fel a drámai történéseket. A cikket ide kattintva olvashatja.
  2. A terrortámadások után már semmi nem lesz ugyanolyan, mint korábban. Így gondoltuk elsőre, de aztán a gazdaságban másfél év alatt „kiárazódott” az esemény. Nem kis teljesítmény volt, mert elsőre nem tudtuk, hogy mi lesz a repüléssel, a biztosítási piaccal, a dollárral és a tőzsdékkel, sőt, még a pénzforgalom felfüggesztése is felmerült. Ám az üzleti világ (kivételesen) empátiából, összefogásból is jól vizsgázott. A gazdasági sztorikról szóló összeállításunk ide kattintva érhető el.
  3. Mi maradhatott meg ebből a napból az akkori 6-16 éves magyaroknak, hogyan tudták akkoriban értelmezni a tévében látottakat és hallottakat, illetve hogyan hathatott ilyen fiatalon rájuk mindez? Itt találja írásunkat, amelyben érintettek és szakember is megszólal.
  4. A bizarr véletlenekkel kísért terrortámadásnak nincs olyan eleme, melyre ne haraptak volna rá a külön iparágat alapító „igazságkeresők”. A 9/11-es konteók tökéletesen rezonáltak a videómegosztók és a közösségi oldalak felívelésére, és az egész műfajt profi iparággá tették. Cikkünket itt olvashatják.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!