Tálib szóvivő: Minden ellenállást keményen meg fogunk torolni

2021. szeptember 6. – 12:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Afganisztánt a nyáron lerohanó tálib szélsőségesek a napokban többször is bejelentették, hogy sikerült elfoglalniuk az utolsó nagyobb ellenállási gócot, a főleg tádzsikok lakta Pandzsír-völgyet (a korábbi hódítóknak is kemény diót jelentő hegyvidékről itt olvashat részletesebben), de egyelőre nem egyértelmű, mennyire lehet teljes győzelemről beszélni. A nehezen megközelíthető régió történéseiről ugyanis elsősorban a harcoló felek deklarációi alapján lehet tájékozódni, mértékadó lapok tudósítói csak elvétve jutnak el Pandzsírba. A pandzsíri ellenállást vezető Ahmed Maszúd azt állítja , fegyveresei továbbra is tartják a Pandzsír-völgy „stratégiai pozícióit”; a Maszúd által vezetett, az afgán hadsereg és különleges erők maradékaiból, illetve helyi milíciákból összeállt Nemzeti Ellenállási Front (NRF) pedig leszögezte, hogy folytatni fogják a tálibok elleni küzdelmet,

Zabihullah Mudzsáhid, a tálibok vezető szóvivője azonban hétfői sajtótájékoztatóján üzent a rendszerrel szemben ellenállást fontolgatóknak:

Ha bárki fegyvert ragad, és újabb ellenállást szervez, akkor azt mindenképpen az ellenségünknek tekintjük. A háborúnak vége, az ország kilábalt a válságból. Eljött a béke és az újjáépítés ideje. Az emberek támogatására van szükségünk.

A szóvivő a megtorlással való fenyegetésen túl megígérte a Pandzsírban élőknek, hogy garantálják a biztonságukat, és nem éri őket hátrányos megkülönböztetés (mondjuk, a tálibok az elmúlt években sokszor hirdettek már általános amnesztiát, de ezeket az ígéreteket jellemzően kemény megtorlások követték). Biztosított arról is, hogy az áramszolgáltatást és a kommunikációs hálózatokat is haladéktalanul helyreállítják a tartományban. Mudzsáhid az előző tálib rezsim 2001-es megbuktatása után NATO-segítséggel létrehozott, azonban a külföldi támogatás nélkül kártyavárként összeomló afgán fegyveres erők tagjait is arra biztatta, csatlakozzanak a tálibok vezetése alatt álló új biztonsági erőkhöz.

A szóvivő egyelőre nem nyilatkozott az új afgán vezetés összetételéről, mondván, a leendő kormány összetételét „a következő napokban” fedik majd fel, bár Mudzsáhid szerint már csak „technikai problémákon” dolgoznak (ha kíváncsi a kormányalakítás dilemmáira, tétjére, illetve a rezsim előtt álló feladatokra, akkor ebből a cikkből tájékozódhat).

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!