Tárgyalni akart a tálibokkal az utolsó ellenálló afgán tartomány vezetője, most a tálibok azt állítják, elfoglalták Pandzsírt

2021. szeptember 6. – 07:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A tálibok azt állítják, elfoglalták az eddig ellenállást tanúsító Pandzsír tartomány teljes területét – jelentette be hétfőn a radikálisok egyik szóvivője. Az ellenállók még nem erősítették meg a hírt, és a BBC szerint még tartják magukat a stratégiai helyeken.

Az MTI szerint Zabihullah Mudzsáhid szavait egyelőre nem erősítették meg a táliboknak utolsóként ellenálló tartományban harcoló erők. Nem szólalt meg Ahmed Maszúd, a pandzsíri Nemzeti Ellenállási Front (NRF) vezetője sem, annyit írt a Twitteren, hogy biztonságban van. Nem sokkal korábban Maszúd azt közölte, kész tárgyalni a tálibokkal, ám ők elutasították a javaslatot.

A BBC azt írja, még minden stratégiai helyen tartják magukat az ellenállók.

„E győzelemmel országunk végleg megszabadult a háború terheitől, az emberek pedig mostantól békében, bőségben és biztonságban élnek majd” – áll a Zabihulláh Mudzsáhid jegyezte közleményben. Mudzsáhid hozzátette azt is, hogy a lázadók közül sokakat megöltek, a maradék pedig elmenekült, a tartományban élők pedig immár „megszabadultak túszejtőiktől”. Megígérte továbbá, hogy senkit nem ér majd hátrányos megkülönböztetés: „mind testvérek vagyunk, együtt dolgozunk tovább országunk jólétéért”.

Az AP hírügynökség nevük elhallgatását kérő szemtanúk tanúvallomására hivatkozva azt közölte, hogy az éjszaka tálib harcosok ezrei törtek be a tartomány kerületeibe. A tálibok pénteken egyszer már azt állították, hogy elfoglalták a Kabultól 80 kilométerre található, északkeleti tartomány teljes területét, ám ezt akkor az NRF cáfolta, az afgán sajtó pedig arról cikkezett, hogy a vallástudósokból (uléma) álló tanács sürgette a tálibokat, hogy tárgyaljanak az ellenállást tanúsító Pandzsír tartomány vezetőivel.

Pandzsírra a tálibok a korábbi, 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt nem tudták kiterjeszteni hatalmukat. Ez a tartomány volt egyébként az Egyesült Államokkal 2001-ben a tálibokkal szemben szövetkező Északi Szövetség fellegvára. A mostani ellenállást az afgán hadsereg régióba menekült alakulatai és a helyi erők alkották. A hatalomból elűzött afgán kormány tagjai közül is többen oda menekültek. A katonai ellenállás Ahmad Maszúd körül szerveződött, aki a 2001. szeptember 9-én meggyilkolt Ahmad Sah Maszúdnak, a tálibellenes küzdelem vezéralakjának a fia.

A korábban bevehetetlennek tűnő Pandzsír-völgyről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!