Tárgyalóasztalhoz ülne az utolsó ellenálló afgán tartomány vezetője, a tálibok szerint nincs miről egyezkedni

2021. szeptember 5. – 19:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kész tárgyalni a radikális iszlamista tálibokkal a pandzsíri ellenállás vezetője, írja az MTI. Ahogy arról mi is beszámoltunk, Afganisztán 34 tartományából 33-ban átvette a hatalmat a tálib mozgalom, az északkeleti Pandzsír tartományban viszont továbbra is kitartanak a helyiek a szélsőséges iszlamistákkal szemben.

Ahmad Maszúd, a pandzsíri Nemzeti Ellenállási Front (NRF) vezetője vasárnap az ellenállók Facebook-oldalán közölte, hogy üdvözli a vallástudósok, azaz az ulémák tanácsának tárgyalásos rendezésről szóló javaslatát, amellyel véget vethetnének a harcoknak.

Pandzsíri ellenállók katonai kiképzést tartanak szeptember 2-án, a tartomány és Afganisztán zászlajával – Fotó: Ahmad Sahel Arman / AFP
Pandzsíri ellenállók katonai kiképzést tartanak szeptember 2-án, a tartomány és Afganisztán zászlajával – Fotó: Ahmad Sahel Arman / AFP

Az NRF lényegében egyetért a tanáccsal a problémák megoldásában – közölte Maszúd. Hozzátette, hogy a tartós béke érdekében az NRF kész további tárgyalásokra, és akár azonnal le is állítaná a harcokat, ha a tálibok is leállítják támadásaikat és csapatmozgásaikat Pandzsír és Andarab ellen. Korábban vasárnap a tálibok azt állították, hogy behatoltak Pandzsír tartomány székhelyére, az afgán sajtó pedig arról cikkezett, hogy az ulémák tanácsa arra sürgette a tálibokat, tárgyaljanak az ellenálló pandzsíri vezetőkkel.

Frissítés 23:05: Bár a pandzsíri ellenállás kész lenne tárgyalni a radikális iszlamista tálibokkal, az Afganisztán szinte teljes területét uraló radikális iszlamisták ezt elutasítják, írja az MTI. Az al-Dzsazíra hírtelevízió idézte vasárnap este a tálibok politikai irodájának képviselőjét, aki egyértelművé tette, hogy a mozgalom elutasítja Maszúd tárgyalási javaslatát.

„Nincs miről egyezkednünk Ahmad Maszúddal azután, hogy elutasította a békejavaslatunkat”

– mondta a tálib mozgalom képviselője.

Az Afganisztán Megmentése Legfőbb Tanácsa nevű, a tálibokhoz közel álló mozgalom vezetője, Mohammad Akbar Aga szerint Pandzsír kérdése hátráltatja a tálibok kormányalakítását. A tálibok egykori katonai parancsnoka a TASZSZ orosz hírügynökségnek azt mondta, az új afgán kormány névsorát két-három nap múlva jelentik majd be.

Arról még pénteken írtunk, hogy míg a tálibok a saját győzelmüket hirdették, az ellenállók szerint épphogy az iszlamisták szenvedtek súlyos veszteségeket a Pandzsír-völgyben. A bevehetetlennek tűnő Pandzsír-völgyről itt írtunk bővebben, az alakuló tálib kormányról pedig ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!