Pár nappal azután, hogy betiltották a zenét, meggyilkoltak egy afgán népdalénekest a tálibok

2021. augusztus 31. – 09:34

Másolás

Vágólapra másolva

Elrabolták otthonából és kivégezték Fawad Andarabi afgán népdalénekest a tálibok, írja a CNN. „Ártatlan volt, csak egy énekes, aki szórakoztatta az embereket” – mondta az énekes fia.

Andarabit pénteken hurcolták el Kabultól északra lévő otthonából. Hasonló esetek történtek a tálibok korábbi, 2001 előtti uralma alatt is az ázsiai országban. A tálibok néhány nappal ezelőtt ismét betiltották a a vallási jelentés nélküli zenét, mert az szerintük nem összeegyeztethető az iszlámmal. „Az iszlámban tilos a zene. Reméljük, meg tudjuk győzni az embereket, hogy ne hallgassanak ilyesmit, ahelyett, hogy nyomást kéne gyakorolnunk rájuk” – mondta néhány napja a tálibok szóvivője, Zabihullah Mudzsáhid a New York Timesnak.

A kilencvenes évek tálib uralma alatt a zene, a televízió és a mozi nagyrészt tilos volt, a szabályok megszegése súlyos következményekkel járt. Az ezredforduló előtti tálib hatalom leváltása után az országban virágzott a zene, a koncertek és a fesztiválok, illetve megalakulhatott az Afgán Nemzeti Zeneintézet is, egy kizárólag nőkből álló zenekar – külföldön és Afganisztánban is számos helyen felléptek.

Az afganisztáni válság alaphelyzetéről itt, a váratlanul gyors tálib hatalomátvétel hátteréről itt írtunk bővebben. Hétfőn késő este az utolsó amerikai repülők is elhagyták az országot, így befejeződött az evakuálás és az afganisztáni kivonulás.