Közel százezer hektár égett le két hét alatt Görögországban

2021. augusztus 12. – 15:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két hét alatt közel 100 ezer hektár erdészeti és mezőgazdasági terület égett le Görögországban az európai erdőtűz-információs rendszer (EFFIS) adatai szerint. Görögországban 2007 óta nem tapasztaltak ilyen mértékű, tűz okozta pusztítást – írja az MTI.


Mark Parrington, az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálatának (C3S) kutatója az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy a mostani görögországi erdőtüzek különösen szokatlan intenzitásúak és pusztító hatásúak. Az országban július 29. és augusztus 12. között 93 600 hektár terület égett le, ennek több mint fele a második legnagyobb görög szigeten, Évián. A szigetről több mint kétezer embert kellett kimenekíteni kompokkal, több falu is porig égett. Az előrejelzések szerint csütörtökre vagy péntekre már a szimbolikus jelentőségű 100 ezer hektárt is elérheti a leéget terület nagysága.

2008 és 2020 között, az év ugyanezen időszakban átlagosan 2750 hektár terület égett le évente Görögországban a feljegyzések szerint. 2007 augusztusában több mint 250 ezer hektár erdő, olajfaültetvény és fenyves égett le az országban. Az erdőtüzekben akkor 77 ember vesztette életét.

Évia szigete 2021. augusztus 11-én – Fotó: Ayhan Mehmet / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Évia szigete 2021. augusztus 11-én – Fotó: Ayhan Mehmet / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Augusztus eleje óta három évtizede nem tapasztalt szélsőséges hőség tombol Görögországban. Egy héten keresztül az ország több pontján 45 Celsius-fokos hőmérsékletet mértek. Kiriákosz Micotakisz görög kormányfő csütörtökön kijelentette: ez a klímaváltozás következménye, és Görögország „hatalmas ökológiai katasztrófával” néz szembe. Az erdőtüzek következtében eddig három ember halt meg Görögországban, ezreket kellett kitelepíteni otthonukból, a lángok több száz lakóházat elpusztítottak.

Szakértők szerint egyértelmű a kapcsolat a hőhullámok és az éghajlatváltozás között. „Az 1980-as évek óta nagyjából megduplázódott a tűzveszélyes időjárási körülményekkel jellemezhető napok éves száma, ami drámaian megnövelte az erdőtüzek kockázatát” – mondta Matthew Jones, a Kelet-Angliai Egyetem éghajlatváltozással foglalkozó szakértője.

„Sajnos az EFFIS előrejelzései szerint az erdőtüzek mindaddig fennmaradnak Görögországban, amíg nem esik jelentős mennyiségű csapadék, és erre augusztus 17-ig nem is lehet számítani” – mondta Thomas Smith, a londoni School of Economics földrajzprofesszora.

A görögországi tűzvészről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!