Közel a vég egy görög kikötőváros polgármestere szerint a napok óta pusztító erdőtűz miatt

2021. augusztus 8. – 11:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Továbbra se tudják megfékezni az erdőtüzeket Görögországban, a lángok az ország több területén is pusztítanak. A második legnagyobb görög szigeten, Évián fekvő Isztiaia kikötővároska polgármestere úgy fogalmazott vasárnap, hogy

katasztrofális a helyzetük, „egyedül vannak, és közel a vég”.

Több mint kétezer embert menekítettek ki kompokkal a szigetről, ahol már a hatodik napja tartanak az erdőtüzek, és jó pár falu porig égett – írja az MTI.

Hatalmas tűz pusztít Évia szigetén – Fotó: Angelos Tzortzinis / AFP
Hatalmas tűz pusztít Évia szigetén – Fotó: Angelos Tzortzinis / AFP

„Mérges vagyok. Elvesztettem az otthonomat, semmi sem lesz már ugyanaz” – mondta az egyik lakó a Reutersnek, amikor felszállt egy kompra Psaropouli faluban. – „Ez katasztrófa. Hatalmas. Elpusztulnak a falvaink, semmi sem maradt az otthonunkból.”

Több mint 570 tűzoltó küzd a lángokkal Évián. A görög hadsereg mellett Franciaország, Egyiptom, Svájc és Spanyolország is küldött segítséget, például tűzoltó repülőgépeket.

A Peloponnészoszi-félszigeten sem sikerül ellenőrzés alá vonni a tüzeket, ott Megalopolisz várostól délre, valamint Olümpia közelében, a félsziget nyugati részén tombolnak és terjednek egyre tovább a lángok.

Egy férfi szemléli a tüzet Vasilika faluban Évia szigetén – Fotó: Alexandros Avramidis / Reuters
Egy férfi szemléli a tüzet Vasilika faluban Évia szigetén – Fotó: Alexandros Avramidis / Reuters

A legsúlyosabban érintett régió polgármestere nagyobb légi támogatást követelt a tüzek megfékezése érdekében. Szerinte hiba volt a tűzoltó repülőgépeket Athén közelében tartani, mert emiatt az ország más részeiben kontroll nélkül kezdtek terjedni a lángok. Athéntól északra vasárnapra már kezdett stabilizálódni a helyzet, több kisebb tűzfészket sikerült felszámolni a tűzoltóknak.

Az első becslések szerint több mint 300 épület égett le a térségben, és súlyosan megrongálódott az elektromos hálózat. Az áramszolgáltatás helyreállítása egyes helyeken akár két hétig is eltarthat.

Komppal evakuálják Limni falut 2021. augusztus 6-án – Fotó: STR / NurPhot / AFP
Komppal evakuálják Limni falut 2021. augusztus 6-án – Fotó: STR / NurPhot / AFP

Napok óta extrém hőhullám sújtja Dél-Európát, részben ez okozza az erdőtüzeket is. „Elsődleges célunk mindig az emberi élet védelme, amelyet az ingatlanok és ingóságok védelme, valamint a természeti környezet és a kritikus infrastruktúra védelme követ. Sajnos ilyen körülmények között a fenti célok egyidejű teljesítése egyszerűen lehetetlen” – nyilatkozott Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök egy csütörtök esti televíziós beszédben, hozzátéve, hogy az erdőtüzek is bizonyítják, hogy a klímaváltozás valós probléma.

Hétfőn 46,3 Celsius-fokot is mértek Görögországban, ami a valaha hivatalosan mért legmagasabb hőmérsékletet az országban. Hasonlóan súlyos a helyzet Törökországban, ahol tízezrek kényszerültek elhagyni az otthonaikat, és többen életüket vesztették.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!