Folyamatosak a bozóttüzek, veszélyben az energetikai rendszer – tombol a kánikula Görögországban

2021. augusztus 2. – 13:12

frissítve

Folyamatosak a bozóttüzek, veszélyben az energetikai rendszer – tombol a kánikula Görögországban
A törökországi Marmaris közelében lángol az erdő – Fotó: Yasin Akgul / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Tömegével kellett evakuálni a turistákat Törökország több üdülővárosából is a lakott területekre is kiterjedő erdőtüzek miatt, írja a Sky News. Bár hasonló tüzek minden évben felcsapnak többször is a Földközi-tenger török partjainál, szakértők szerint idén a megszokottnál sokkal erősebben terjednek a lángok.

„Ez most valami más, mert ilyet még soha nem láttam. Voltak itt kisebb tüzek, de soha nem láttam még ekkora pusztítást”

– mondta a Sky Newsnak a 15 éve Marmarisban élő Allyson.

Ahogy arról már korábban is beszámoltunk, csónakokon menekítik a turistákat és a helybelieket is több turistaövezetből Törökországban – például Bodrumból, amiről a Guardian is közölt felvételeket. Mindeközben a parti őrség és a haditengerészet hajói is készenlétben vannak a környéken, ha esetleg nagyobb evakuálásra lenne szükség.

Egyedül Törökországban 120 tűzesetről tudnak, ezeknek eddig 8 halálos áldozata volt, 27 embert pedig kórházban ápolnak. Egyes területeken olyannyira kiterjedt az erdőtűz, hogy helikopterekkel sem tudták eloltani a lángokat.

Csónakokon evakuálják a Marmaris melletti Turunc nevű faluból a turistákat – Fotó: Umit Bektas / Reuters
Csónakokon evakuálják a Marmaris melletti Turunc nevű faluból a turistákat – Fotó: Umit Bektas / Reuters

Bár a hatóságok nem zárják ki, hogy gyújtogatás miatt csaptak fel a lángok, kutatók szerint idén az átlagosnál 5-6 fokkal magasabb a hőmérséklet, amiről szerintük a klímaváltozás tehet. A török déli parton fekvő Antalyában a hétvégén 42 fokot mértek, ezen a héten pedig akár 47 fokig is melegedhet a városban a levegő.

Az oltási akciók keretében hétfőn nyolc repülőgép és 50 helikopter repül majd az érintett törökországi területeken, az akciót pedig saját légi erőivel segíti Horvátország, Spanyolország, Ukrajna, Oroszország, Irán és Azerbajdzsán is. Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos hétfőn arról beszélt, hogy az Európai Unió teljes szolidaritásáról biztosítja Törökországot a tűzvész okozta időszakban, és készen áll további segítséget is nyújtani.

A nyugat-görögországi Patras falura is kiterjedt az erdőtűz – Fotó: Costas Baltas / Reuters
A nyugat-görögországi Patras falura is kiterjedt az erdőtűz – Fotó: Costas Baltas / Reuters

Hasonló tüzek terjednek Olaszország és Görögország több pontján is: az Adriai-tenger olasz partján fekvő Pescarában az emberek a tengerpartról menekültek, amikor látták, hogy felgyulladt egy közeli fenyőerdő.

A görögországi Rodosz szigetén pedig sok lakos áram és víz nélkül maradt, a tűzvész miatt pedig ki kellett telepíteni egy katonai támaszpontot és a sziget egyik faluját is. Bár az MTI beszámolója szerint a szigeten sikerült megfékezni a bozóttüzet, a Peloponnészosz északnyugati részén, Patrasz város közelében továbbra is tombolnak a lángok. Itt több mint háromezer hektárnyi fenyő-, és olajfaliget égett le a tüzekben, a hőség pedig nem enyhül: hétfőn 44-45 fokot várnak a Peloponnészosz nyugati részén.

Meteorológusok attól tartanak, hogy a kánikula akár két hétig is folytatódhat Görögországban. Az energiaügyi minisztérium arra kérte a lakosságot, hogy ne állítsák 26 foknál alacsonyabbra a légkondik hőmérsékletét, és lehetőleg ne dél körül mossanak – a tartós hőség miatt ugyanis az ország áramrendszere a kapacitásai határára került.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!