Erdőtűz miatt luxusszállodákat evakuálnak Törökországban

2021. július 31. – 19:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Erdőtűz miatt ötcsillagos szállodákat ürítettek ki a törökországi Bodrumban – írta az AP. A szállók vendégei pánikszerűen menekültek az Égei-tenger partjára a lángoló hegyoldaltól veszélyeztetett épületekből. A turistákat mielőbbi elszállításához magánhajókat és csónakokat is bevetettek a történelmi városban.

Az ország délnyugati térségében szerda óta tomboló erdőtüzeknek már hat halálos áldozatuk van. Öten a Bodrumtól 350 kilométerre fekvő Manavgatban haltak meg, egy ember pedig a szintén népszerű turistacélpontnak számító Marmarisban. Manavgatból pénteken is apokaliptikus képek jöttek:

A megrázó felvételeken nem csak a lángoló erdőt távolról néző turisták vannak: a tűzben tehéncsordáját tehetetlenül terelő pásztorok, parázsló erdő mellett rettegve végigguruló autósok képe mutatja a helyzet súlyosságát.

Szombaton a török elnök Manavgatban járt. Recep Tayyip Erdogan arról beszélt, hogy az oltást a levegőből is végzi 13 egység, amelyek egy része Azerbajdzsánból, Ukrajnából és Oroszországból érkezett.

Égési sérülésekkel több mint ötszázan kerültek kórházba Manavgatban és Marmarisban, de közülük több mint négyszázat már kiengedtek.

Bár a száraz levegő és a szél terjedése a tűz oka, Erdogan a kurd szabotázsakció lehetőségét vetette fel. A török vezetés az ország keleti részén vív évtizedes küzdelmet a 80 milliós ország hatodát kitevő kurd kisebbséget képviselő Kurd Munkapárt fegyvereseivel – a küzdelem intenzitása változó, a török nacionalizmus felé fordult és a világi török állam atatürki alapjaitól távolodó Erdogan alatt újabb lendületet vett, különösen, miután Törökország a szíriai konfliktusba lépve katonai ellenőrzése alá vonta déli szomszédja Törökországgal határos, kurdok által is lakott sávját.

Kurdok helyett a klímaváltozás

Hogy a szabotázsakció, vagy a klimaváltozás áll az erdőtüzek mögött azt segíthet eldönteni, hogy a hőség miatt Görögországban is tüzek pusztítanak.

Hosszan tartó, extrém hőhullám sújtja Görögországot, több helyen jóval 40 Celsius-fok fölötti hőmérsékletet mértek, és a meleg várhatóan kitart a hétvégén, sőt a jövő héten végig a mediterrán országban – jelentette szombaton a görög meteorológiai szolgálat. A tűzoltóság később közölte, hogy tűz ütött ki a Peloponnészosz félsziget északi részén, Patrasz város közelében.

A napok óta tartó forróság után jövő héten az előrejelzések szerint 46 Celsius-fok lehet a napi csúcshőmérséklet Görögország több pontján. Rodosz szigetén kedden 44 fok lehet – írta az MTI.

Az éjszaka sem hoz enyhülést, a legalacsonyabb napi hőmérséklet – elsősorban az alacsonyabban fekvő, tengerparti területeken – 30 Celsius-fok fölött marad.

Sok településen klimatizált helyeket nyitottak meg azok számára, akiknek nincs otthon légkondicionáló berendezése. A munkaügyi minisztérium figyelmeztetett, hogy a szabadban végzett munkát, amennyire csak lehet, a minimumra kell szorítani.

Egyes előrejelzések szerint ez a veszélyes hőség akár még további két héten át is sújthatja Görögországot.

A tűzoltóság közlése szerint Patrasz város közelében ki kellett üríteni négy falut az újonnan kiütött erdőtűz miatt. Az oltásában száz tűzoltó, 33 jármű, négy repülőgép és több helikopter vesz részt. A környező autóutakat lezárták, nem lehet közlekedni a Peloponnészosz félszigetet az ország többi részével összekötő úton sem az ANA görög hírügynökség jelentése szerint. A parti őrséget is riasztották, mert a füst miatt veszélybe kerülhetnek fürdőzők is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!