Több ezren menekültek el Athénból a napok óta tomboló tűzvész miatt

2021. augusztus 6. – 10:20

frissítve

Több ezren menekültek el Athénból a napok óta tomboló tűzvész miatt
Fotó: Louisa Gouliamaki / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Több ezren menekültek el Athénból, illetve a görög főváros környékéről péntek reggelre a környéken – az extrém hőség miatt immár negyedik napja tomboló – erdőtüzek elől. Az Athén melletti Évia szigetéről már korábban elkezdték evakuálni a lakosságot, a görög tűzoltók pedig egész éjszaka azon dolgoztak, hogy a tűz ne érje el a sűrűn lakott területeket, az elektromos berendezéseket és létesítményeket, valamint a történelmi görög helyszíneket – írja az MTI.

A szárazföldet perzselő hőhullám hatására a tűzvész végigsöpört a fővárostól 20 kilométerre északra fekvő erdőségeken, ahol rengeteg otthon vált a tűz martalékává. A tűzoltók földbe ásott árkokkal próbálták megtörni a tűz útját, közben tömlőkből locsolva a lángokat. Emellett lezárták a forgalom elől az ország egyik legfontosabb, Athént az északi országrésszel összekötő autópálya-szakaszát, mert

a katasztrófavédelem az úttestet próbálta tűztörő akadályként használni a lángok megfékezésére.

Hajnalban újra felszálltak a vízszállító repülőgépek is, de addigra a szikrák és az izzó fenyőtobozok miatt több helyen átterjedt a tűz az autópálya másik oldalára is. A görög egészségügyi tisztségviselők tájékoztatása szerint több hivatásos és önkéntes tűzoltót égési sérülésekkel szállítottak kórházba. Csaknem 60 falut és települést kellett kiüríteni Dél-Görögországban csütörtökön és pénteken kora reggel, mert az előrejelzések szerint továbbra is erős szelek várhatók az országban.

Az Évia szigetén tomboló tűzvész mellett több helyen erdő- és bozóttüzek pusztítanak a Peloponnészoszi-félsziget dél-nyugati részén is, ahol sikerült megállítani egy tüzet, mielőtt elérte volna az ókori olimpiai játékok szülővárosának, Olümpiának az emlékműveit. Ugyancsak megmenekült az egykori görög királyi uralkodó család által használt, Athén mellett fekvő nyári üdülőkastély.

Fotó: Louisa Gouliamaki / AFP
Fotó: Louisa Gouliamaki / AFP

A Franciaországból, Romániából, Svédországból és Svájcból érkező tűzoltó csapatok, vízszállító repülőgépek, helikopterek és egyéb járművek terv szerint pénteken és a hétvége folyamán érkeznek a helyszínre. A ciprusi tűzoltó egységek és repülőgépek már Görögországban vannak.
Mindeközben az Európai Unió (EU) felgyorsította a segélynyújtást a tűzvészek által sújtott délkelet-európai országok részére. A hőhullám halálos tüzeket okozott Törökországban és a térség más országaiban is.

„Elsődleges célunk mindig az emberi élet védelme, amelyet az ingatlanok és ingóságok védelme, valamint a természeti környezet és a kritikus infrastruktúra védelme követ. Sajnos ilyen körülmények között a fenti célok egyidejű teljesítése egyszerűen lehetetlen”

– nyilatkozott Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök egy csütörtök esti televíziós beszédben, hozzátéve, hogy az erdőtüzek is bizonyítják, hogy a klímaváltozás valós probléma. A több mint ezer tűzoltót a görög hadsereg katonái és önkéntesek csapatai segítik a csaknem húsz vízszállító repülőgép és helikopter mellett az országban tomboló öt nagyobb tűzvészben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!