Görög erdőtüzek: „Élve fogunk elégni!”

Legfontosabb

2021. augusztus 9. – 20:47

frissítve

Görög erdőtüzek: „Élve fogunk elégni!”
Egy helyi lakos és egy tűzoltó küzd a lángokkal az Évia szigetén található Pefki városához közel 2021. augusztus 8-án – Fotó: Angelos Tzortzinis / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Vörösre festett égbolt, porig égett falvak, lakhatatlanná vált házak, több ezer evakuált ember, három halott: egy hete pusztítanak az erdőtüzek Görögországban. „Olyan az egész, mint egy horrorfilm. De ez nem egy film, hanem a valóság, és ebben a horrorban éltünk az elmúlt egy héten” – mondta az Athén melletti Évia szigetén élő Mina. Ő egyike volt annak a több ezer lakosnak, akiket a hamuval borított partról komppal menekítettek ki.

Az idei nyár amúgy is különösen meleg Görögországban, de az elmúlt napokban harminc éve nem látott hőhullám tombol az országban.

Múlt hétfőn 46,3 Celsius-fokot is mértek, kedden pedig már a 47 fokot is elérte a hőmérséklet, ami a valaha hivatalosan mért legmagasabb az országban.

Ez pedig együtt az azt követő szárazsággal és forró széllel könnyedén gyúlékonnyá tette a növényzetet.

Több ezer embert evakuáltak

Vasárnap estére már 65 ezer hektáron égett a tűz Görögországban, például az ókori Olümpiában, a Peloponnészoszi-félsziget nyugati részén. Athénból több ezren menekültek már el, de a hírek szerint vasárnapra a fővárosban és környékén már javult a helyzet, bár fennáll a veszély, hogy ez bármikor megváltozhat.

Erdőtüzek a Peloponnészoszi-félszigeten: a piros pontok az 1 napon belül, a narancssárgák a 7 napon belül jelentetett tüzeket jelölik – Forrás European Forest Fire Information System (EFFIS)
Erdőtüzek a Peloponnészoszi-félszigeten: a piros pontok az 1 napon belül, a narancssárgák a 7 napon belül jelentetett tüzeket jelölik – Forrás European Forest Fire Information System (EFFIS)

Az Athén melletti Évia szigetén viszont erősen tombol a tűz, a partot hamu borítja, az ég vörösen izzik a lángoktól, a füsttől pedig néha a Napot sem látni. Múlt kedden kezdték el evakuálni innen a lakosokat és a turistákat: mindezidáig körülbelül kétezer embert menekítettek ki, főképp kompokkal. Őket hotelekben és különféle szállásokon helyezték el.

Házak égtek porrá, állatok pusztultak el, vezetékek rongálódtak meg, így több környéken nincs áram és víz sem, de a pontos károkat egyelőre még nem tudták felmérni. A Reuters ott volt, amikor

egy nő a távolba mutatva azt mondta, ott épp egy ház ég, mire egy tűzoltó azt felelte neki: „Mindenhol, mindenhol, mindenhol, mindenhol”.

Egy nő pedig, akit Psaropouli faluból mentettek ki, azt mondta: „Ez egy katasztrófa. Elpusztultak a falvaink, a házainkból semmi sem maradt, semmi, semmi. Elveszítettem az otthonomat. Semmi sem lesz már ugyanolyan”.

Lakókat menekítenek ki Évia szigetéről egy komppal 2021. augusztus 6-án – Fotó: STR / NurPhoto / Getty Images
Lakókat menekítenek ki Évia szigetéről egy komppal 2021. augusztus 6-án – Fotó: STR / NurPhoto / Getty Images

A Pefki nevű településhez is küldtek egy kompot, de az ott élő emberek nem akarták elhagyni a szigetet, inkább a kompon maradtak. A komp görög lapok szerint így mostanra egyfajta átmeneti menedék lett azoknak, akik közel akartak maradni otthonaikhoz, és a lángoló Évia partjainál várnák ki a tüzek eloltását. Hétfő reggelre több tucat helyi volt a hajón, néhányan háziállatokkal együtt. Mindannyian székeken aludtak az előző éjszaka.

Civilek és tűzoltók együtt

Több civil lakos a felszólítások ellenére vasárnap este beállt tüzet oltani Évián, így próbálják megmenteni saját otthonaikat. A görög lapok szerint a helyiek egész éjjel és még hétfőn is közösen dolgoztak a tűzoltókkal, pedig a lakosok vasárnap sms-t is kaptak arról, hogy hagyják el a tűzzel érintett falvakat.

Tűzoltók küzdenek a lángokkal Évia szigetén 2021. augusztus 9-én – Fotó: Angelos Tzortzinis / AFP
Tűzoltók küzdenek a lángokkal Évia szigetén 2021. augusztus 9-én – Fotó: Angelos Tzortzinis / AFP

Avgaria és Galatsona települések lakói viszont közben arra panaszkodnak, hogy alig kapnak segítséget az oltáshoz. Az szerintük nem elég, hogy egy-egy repülőből néha fentről próbálják oltani a lángokat.

„Élve fogunk elégni” – mondta az egyik helyi lakos.

Pefki egyik lakosa is azt állította, teljesen magunkra hagyták őket. „Nem voltak itt tűzoltóegységek vagy járművek. Semmi”. Néhány helyi tévéműsorokba telefonált be, hogy az élő adásban kérjen több segítséget a tűzoltóktól. Az Évián fekvő Isztiaia kikötőváros polgármestere vasárnap szintén nagyobb légi támogatást kért a környékre, amikor elkeseredetten úgy fogalmazott, hogy katasztrofális a helyzetük,

„egyedül vagyunk, és közel a vég”.

A tűzoltóság viszont azt állítja, ők mindent megtesznek azért, hogy megfékezzék a tüzeket. Vasárnap este már közel 600 tűzoltó dolgozott ezen, de a kapacitásuk elérte a limitet. Egy tűzoltásban részt vevő kisgép vasárnap le is zuhant, miközben Zakynthos szigetén próbált eloltani egy kisebb tüzet, a pilóta megmenekült. Közben a katonaságot is bevetették az oltásba.

A görög miniszterelnök azt mondta: az „elsődleges célunk mindig az emberi élet védelme, amelyet az ingatlanok és ingóságok védelme, valamint a természeti környezet és a kritikus infrastruktúra védelme követ. Sajnos ilyen körülmények között a fenti célok egyidejű teljesítése egyszerűen lehetetlen”.

Az elmúlt napokban eddig hárman haltak meg: egy önkéntes tűzoltó, egy férfi, aki a saját gyárához igyekezett, amit megközelített a tűz, valamint egy mentésen dolgozó munkás.

Lakók nézik a közeledő tüzet egy településen Évia szigetén 2021. augusztus 8-án – Fotó: Angelos Tzortzinis / AFP
Lakók nézik a közeledő tüzet egy településen Évia szigetén 2021. augusztus 8-án – Fotó: Angelos Tzortzinis / AFP
Lángol az erdő egy település házai körül Évia Szigetén 2021. augusztus 8-án – Fotó: Alexandros Michailidis / SOOC / AFP
Lángol az erdő egy település házai körül Évia Szigetén 2021. augusztus 8-án – Fotó: Alexandros Michailidis / SOOC / AFP

Sokfelől jött segítség

Az Európai Unió a napokban többféle segítséget küldött a görögöknek: kilenc repülőt, kétszáz járművet és közel ezer tűzoltót küldtek az országba, hogy segítsenek. Emellett több uniós tagállam is felajánlotta már a segítségét: Franciaország, Németország, Lengyelország, Ausztria, Szlovákia, Ciprus, Csehország és Románia szintén küldött embereket, emellett Svédország, Horvátország és Spanyolország repülőgépeket is.

De az EU-n kívülről is érkezik a segítség: többek között az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Oroszország, Ukrajna, Egyiptom és az Arab Emirátusok is küld helikoptert, gépet vagy tűzoltót.

Megkérdeztük a Külügyminisztériumot, az erdőtüzek érintenek-e magyar lakosokat, turistákat, valamint azt is, hogy több EU-s országhoz hasonlóan a magyar kormány küld-e valamilyen segítséget a görögöknek, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

2021. augusztus 8-i műholdfelvétel a lángoló Peloponnészoszi-félszigetről – Forrás: Maxar Technologies / AFP
2021. augusztus 8-i műholdfelvétel a lángoló Peloponnészoszi-félszigetről – Forrás: Maxar Technologies / AFP

A puskaporos hordó

A hatóságok közben vizsgálják, hogy pontosan mi okozhatta a tüzet. A hétvégén négy embert már letartóztattak gyújtogatás gyanújával. A görög miniszterelnök közben azt is mondta, szerinte az erdőtüzek egyértelműen a klímaváltozás miatt alakultak ki, mert a magas hőmérséklet „puskaporos hordóvá változtatta az országot”.

Hétfőn jelent meg nemzetközi klímatudósok, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) tagjainak egy fontos új tanulmánya, amiben azt írják, az emberiség romboló hatása a klímára „ténykérdés”, és szerintük kétségtelen, hogy az ember hatása miatt melegedett az atmoszféra, az óceánok és a földek, és valószínűleg sok régióban egyre több tűz lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!