Biden átmeneti menedéket ajánlott a hongkongiaknak, Peking szerint ez nem más, mint bajkeverés

2021. augusztus 6. – 08:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök ideiglenes menedéket ajánlott fel csütörtökön az Egyesült Államokban tartózkodó hongkongiaknak a jogsértések miatt, amelyek a Kínához tartozó területen voltak tapasztalhatók az utóbbi időben. Peking szerint ugyanakkor Amerika csak be akarja sározni Kínát, és beavatkozik a belügyeibe, miközben Hongkongban éppen most oldják meg a legfontosabb problémákat – írja az MTI.

Az amerikai elnök csütörtökön arra utasította a belbiztonsági minisztériumot, hogy hozzon létre átmeneti menedéket az Egyesült Államokban tartózkodó hongkongiak számára, mellyel vízumuk lejárta után akár 18 hónapig is maradhatnának az országban, és dolgozhatnának is ott. Biden szerint a kínai vezetés az elmúlt évben folyamatosan azon dolgozott, hogy leépítse a hongkongi autonómiát, valamint a még létező demokratikus folyamatokat és szerveket, és korlátozza a tudományos és sajtószabadságot. Az elnök azt is kiemelte, hogy

a hongkongi lakosoknak nyújtott menedék segíti Amerika törekvéseit a térségben, az Egyesült Államok pedig nem fogja magára hagyni Hongkongot.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az intézkedés pontosan hány embert érint majd, de az Amerikában tartózkodó hongkongiak többsége valószínűleg élhet majd a lehetőséggel. Az Egyesült Államok júliusban is hozott már szankciókat Hongkong védelmében, egészen pontosan a hongkongi kínai tisztviselők ellen, erre válaszul Kína is hasonló szankciókat hozott, és arról beszéltek, hogy a tengerentúlon túlságosan leegyszerűsítik a hongkongi helyzetet.

A kínai külügy pénteken természetesen a mostani intézkedésre is reagált, néhány órával a bejelentés után kemény hangvételű közleményt tettek közzé, melyben mélyen elítélték az amerikai menedék tervét. Mint írták, az intézkedés teljesen egyértelmű beavatkozás Hongkong és Kína belügyeibe, és szembemegy a nemzetközi kapcsolatok alapvető szabályaival. Mint írták, az Egyesült Államok be akarja sározni Kínát, és tönkre akarja tenni a hongkongi jólétet és stabilitást. A külügy szóvivője kiemelte, hogy Peking eltökélten ellenzi a befolyásolási kísérleteket, és támogatja az egy ország – két rendszer elvet.

Fotó: XINHUA / Xinhua via AFP
Fotó: XINHUA / Xinhua via AFP

A Népi Kongresszus hongkongi megbízottja, Wong Yuk-shan azt is hozzátette, hogy az amerikaiak el akarják csábítani Hongkongból az embereket, pedig éppen most oldják meg a város mély társadalmi problémáit. Mint mondta, reméli, hogy az ott élők is látják a pozitív trendeket, és nem fogják elhagyni a várost, amit ismernek, és ahol mindenki nyugalomban tudott dolgozni és élni. Wong szerint a mostani lépés azt is bizonyítja, hogy szükség volt Kína júniusi, külföldi behatásokat célzó új szankcióira.

Wong szavaival éles ellentétben áll, hogy az utóbbi időben számos hongkongi újságírót tartóztattak le, nemrég pedig egy hongkongi popsztárt is elfogtak a rendőrök, mert évekkel ezelőtt egy politikai gyűlésen énekelt. A hongkongi demokrácia eltiprása miatt a G7-es vezetők is kritizálták Kínát, ám szerintük az egész csak rágalom. A hongkongi demokrácia bedarálásával korábban részletesen is foglalkoztunk, ezt a cikket itt olvashatják el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!