Edward Snowden a Pegasus-ügyről: Ez túlmutat a kémkedés azon szintjén, amit eddig ismertünk

2021. július 20. – 12:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező Edward Snowdent is sokkolta a Pegasus-ügy mérete. „Vagy 50 ezer telefonszámról beszélünk egy csomó országból. Újságírókról, kormányzati és ellenzéki képviselőkről, emberi jogi aktivistákról van szó. Ez borzasztó” – mondta Snowden a Die Zeitnak adott interjújában.

A volt amerikai hírszerző szerint a mostani ügy súlyosabb, mint az általa 2013-ban kirobbantott NSA-botrány volt. „Az NSO Group egy profitorientált vállalat. Nem érdeklik őket a törvények, nem érdeklik őket a szabályok. Minden megbízható ügyfélnek eladják a termékeiket, ha úgy érzik, hogy ezt megúszhatják, és nem buknak le. Ez az egész iparág egy hazugságon alapul: azt állítják, hogy életeket védenek és megelőzik a bűnözést, de sok országban, nap mint nap olyan emberek utáni kémkedésre használják ezeket a szoftvereket, akik jogtalanul váltak célpontokká” – mondta Snowden.

„A Facebook is kémkedik utánunk, de ezek nagyrészt csak kereskedelmi célú programok. Amit viszont itt látunk, az túlmutat a kémkedés azon szintjén, amit eddig ismertünk. Ezek az emberek teljesen átveszik a telefonok feletti irányítását, és azok ellen fordítják, akik használják ezeket az eszközöket, de valójában már nem ők birtokolják a telefonjukat” – mondta.

Az amerikai hatóságok elől Oroszországba menekült Snowden szerint az izraeli NSO Group nevű cég által fejlesztett Pegasus, és az ehhez hasonló többi szoftver olyan lehetőséget ad a hivatalok számára, hogy bárkit megfigyelhessenek a távolból, akit csak akarnak, miközben a költségeket és a kockázatokat is minimálisra csökkentik. „Nem tudnak egyszerre 50 ezer házat bepoloskázni. Egyszerűen nincs annyi lehallgatási szakértő ezekben az országokban ahhoz, hogy ezt kivitelezzék. De ha lehetőségük van arra, hogy hozzáférjenek a zsebedben lévő telefonhoz, akkor azt meg fogják tenni” – mondta.

Snowden véleménye szerint ezen iparág valamennyi szereplőjének vállalnia kell a büntetőjogi felelősséget. Szerinte nyilvánvaló, hogy az eddigi szabályozó intézkedések kudarcot vallottak. „Európa tíz éven át azt gondolta, hogy az export ellenőrzésével megoldható ez a probléma? Ha az exportellenőrzés és az enyhébb szabályozás nem működik, akkor komolyabb intézkedéseken kell gondolkodnunk. Véleményem szerint ez a probléma csak akkor oldható meg, ha globális moratóriumot vezetünk be az ilyen típusú technológiákkal kereskedő cégekre (…) Az NSO Group csak egy vállalat a sok közül. Ha ez az egy cég ennyire bűzlik, akkor mi van a többivel?” – tette fel a kérdést Snowden, aki a Twitterén hétfőn azt írta, hogy a magyar kormány a lehető leggyanúsabb választ adta ügy kapcsán felmerült kérdésekre.

A Pegasus kémszoftvert gyártó NSO Group vasárnap közleményben reagált a nemzetközi médiában fokozatosan kibontakozó megfigyelési botrányra. A cég honlapján azt írták: „A Forbidden Stories jelentése tele van téves feltételezésekkel és meg nem erősített elméletekkel, amelyek komoly kétségeket ébresztenek a források megbízhatóságával és érdekeivel kapcsolatban. Úgy tűnik, hogy a »meg nem nevezett források«️ olyan információkat szolgáltattak, amelyeknek nincs tényalapjuk, és távol állnak a valóságtól. Ellenőrzésük után határozottan visszautasítjuk a jelentésükben szereplő hamis állításokat.”

Az NSO azt is írta, hogy a szoftverüket kizárólag államok bűnüldöző és hírszerző szervei számára értékesítik azzal a céllal, hogy a bűnözés és a terrorcselekmények megelőzése révén életeket mentsenek a segítségével. A cég szerint a technológiáit pedofilhálózatok, terroristák, drogkereskedők felderítésére, elrabolt gyerekek és katasztrófák során eltűnt emberek megtalálására, a légterekbe illetéktelenül behatoló drónok elleni védelemre használják.

Mi az a Pegasus-botrány?

Vasárnap robbant ki a Pegasus nevű kémprogram körüli botrány, ekkor jelentek meg a nemzetközi, 17 újság részvételével zajló oknyomozó projekt első cikkei a témában. Magyarországról a Direkt36 vett részt a munkában, a született anyagokat a Telex is publikálja.

Az ügy lényege, hogy az okostelefonok feltörésére alkalmas izraeli kémprogramot – amelyet a gyártó állítása szerint kizárólag állami szerveknek bocsátanak rendelkezésére – számos országban nemcsak az eredeti céljának megfelelően (vagyis terroristák, bűnözők leleplezésére) használtak fel, hanem újságírókat, aktivistákat, ügyvédeket, politikusokat figyeltek vagy próbáltak megfigyelni vele. Az oknyomozó csapat Magyarországról 300 telefonszámot talált a célszemélyek listáján, köztük vannak újságírók, ellenzéki politikusok és üzletemberek is, némelyikük telefonjának vizsgálata során bebizonyosodott, hogy valóban feltörték a készüléket.

A botrányt kirobbantó magyar anyagot itt olvashatja, de ha erre most nincs ideje, vázlatosan összeszedtük a legfontosabb pontokat egy külön cikkben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!