Edward Snowden: A magyar kormány a lehető leggyanúsabb választ adta az izraeli kémfegyveres ügyre

2021. július 19. – 08:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A magyar kormány a lehető leggyanúsabb választ adta azokra a kérdésekre, amiket a Pegasus megfigyelési botrányról kaptak” – írta Edward Snowden volt amerikai hírszerző a Twitteren.

Újságírókat, jogvédőket, tudósokat, politikusokat, ügyvédeket, üzletembereket és más civileket is célba vettek az NSO izraeli kiberbiztonsági cég ügyfelei, jellemzően autoriter vagy korrupt államok – derítette ki a párizsi székhelyű Forbidden Stories (FS) által vezetett nemzetközi tényfeltáró újságírói projekt.

Évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek ellen is az NSO Pegasus nevű, okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, és a célpontként kiválasztott emberek között voltak tényfeltáró újságírók, valamint médiacégeket is tulajdonló vagyonos üzletemberek, illetve az ő szűkebb környezetük is – derítette ki a Direkt36 a nemzetközi tényfeltáró projekt részeként. A kutatás során számos olyan közvetett bizonyítékot is találtak, amelyek arra utalnak, hogy a titkos megfigyelések mögött magyar állami szervek állnak.

A kémprogramról a magyar kormány is részletes kérdéssort kapott, benne az ebben a cikkben szereplő összes lényeges állítással, és ezek egyikét sem tagadták, illetve nem reagáltak rájuk érdemben. Annyit közöltek, hogy „nincs tudomásunk a megkeresésben szereplő állítólagos adatgyűjtésről”, és hozzátették, hogy Magyarország „jogállam, és így minden egyén esetében mindig a hatályos jogszabályoknak megfelelően jár el”.

A Guardian cikke szerint a magyar kormány válaszában még ezt is írta: „Feltették ugyanezeket a kérdéseket az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország vagy Franciaország kormányainak? Ha igen, mennyi időbe telt, mire válaszoltak, és mit válaszoltak? A kérdések megfogalmazásában segített-e bármilyen hírszerző szolgálat?”

Erre reagálva írta Snowden – aki 2013-ban hozott nyilvánosságra nagy mennyiségű információt az NSA megfigyelőprogramjairól, majd Oroszországba menekült –, hogy, „úgy értem [utal arra, mi is az a lehető leggyanúsabb válasz, amit a magyar kormány adott a kérdésre], bármikor, amikor »nincs tudomásom«️ arról, csináltam-e valamit vagy sem, akkor követelem, hogy mondd meg, a külföldi kémektől kaptál-e fülest”.

A Pegasus kémprogram magyar vonatkozásairól ebben a cikkben olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!