Már az esőerdőkben sem bízhatunk: több szén-dioxidot bocsátanak ki, mint amennyit elnyelnek

2021. július 15. – 12:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ha azonban valaki ebből azt a következtetést vonja le, hogy akkor ki kéne őket irtani, nos, ő téved!

A címben megfogalmazott állítás tényleg elég rosszul hangzik, eddig ugyanis azt gondoltuk, hogy az esőerdők segítenek megkötni a szenet, földi létünk egyik kulcseleme, hogy ne pusztítsanak ki belőlük minden hatodik másodpercben egy focipálya méretű területet – mint azt a Kutyabarát magazin megírta. Ha most kiderül, hogy valójában nettó szén-dioxid-kibocsátó az egész dzsungeles térség, akkor hiábavaló volt a harc az erdőkét? Jobban járnánk, ha elengednénk az egészet, és böfögő marhákkal teli telepeknek engednénk át a vidéket? Nos, nem. Sőt, egyáltalán nem erről van szó.

Brazil tudósok kikutatták…

A Nature tudományos lapban (csak akkor kattintson a linkre, ha nem bosszantja fel, hogy egy előfizetős felületre jutna) megjelent tanulmány szerint évente mintegy 1,5 milliárd tonnányi szén-dioxid termelődik a térségben, miközben a növekvő erdő csupán 0,5 milliárd tonnányit nyel el.

A hatalmas erdő korábban szénelnyelőként magába zárta a klímakrízist fokozó káros anyagot, most azonban hozzájárul a folyamat felerősítéséhez.

A baj természetesen nem önmagában a fákkal és a dzsungellel van, hanem a térségben lejátszódó folyamatokkal. Az emisszió nagy részét ugyanis a tüzek okozzák, amelyek közül sokat szándékosan gyújtanak, hogy így alakítsanak ki területeket a marhatenyésztés és szójatermelés számára.

A tüzeken kívül azonban a magasabb hőmérsékletek és az Amazonas délkeleti részét sújtó szárazságok is jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy az erdőség szén-dioxid-forrássá váljon.

Mérések

Az 1960 évek óta zajló mérések szerint eddig az Amazonas-vidék kiemelkedő szerepet játszott a legnagyobb trópusi esőerdőként a szén-dioxid megkötésében. A tudósok kisrepülők segítségével mérték a szén-dioxid-szintet 4500 méterrel az erdők felett az elmúlt egy évtizedben. A vizsgálatok is jól mutatják, hogy az egész Amazonas változik.

Különösen aggasztó annak a felfedezése, hogy az Amazonas-vidék egy része még erdőtüzek nélkül is a régió fakitermelése miatt széntermelő.

Ráadásul a folyamat öngerjesztő, a fák idézik elő a régió esőinek nagy részét, így a kevesebb eső súlyosabb szárazságot és hőhullámot jelent, ami még több fa halálához és tüzekhez vezet.

Bolsonarót szokták hibáztatni

Az immár napok óta csukló Jair Bolsonaro (ennek aligha az az oka, hogy a Nature cikke óta sokan emlegetik) brazil kormányát heves kritikák érik, mivel támogatja az erdőirtást, amely 12 éve nem tapasztalt mértéket ért el, miközben az erdőtüzek száma is a 2007 óta mért legmagasabb volt júniusban.

A kutatást vezető Luciana Gatti, az esőerdők megfigyeléséért felelős brazil űrkutatási intézet (INPE) munkatársa szerint az egyik nagyon rossz hír, hogy az erdők égése nagyjából háromszor több szén-dioxidot termel, mint amennyit az élő erdő elnyel. A második rossz hír, hogy ahol a fakitermelés mértéke 30 százalék vagy annál több, ott a szén-dioxid-kibocsátás 10-szer annyi, mint ahol a fakitermelés mértéke 20 százaléknál alacsonyabb.

„Globális egyezségre van szükségünk az Amazon megmentésére”

– figyelmeztetett a szakértő.

Az Amazóniából kitermelt fát, marhát és szóját jórészt exportálják Brazíliából. Bizonyos európai országok ígérete szerint blokkolni fogják a Brazíliával és más országokkal való kereskedelmet, amennyiben nem lépnek fel az amazóniai erdők pusztítása ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!