Már a német belügyminiszter is uniós támogatást vonna el Magyarországtól az LMBTQ-ellenes törvénymódosító miatt

2021. június 30. – 12:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Horst Seehofer német belügyminiszter szerint az uniós támogatások korlátozása lenne a megfelelő jelzés Magyarország homofób kormányának az LMBTQ-ellenessé tett pedofiltörvény megszavazása után – derül ki a nyilatkozatból, amit a politikus az Augsburger Allgemeinen című lapnak adott.

A Spiegel szemléje alapján a CSU-hoz (Bajor Keresztényszociális Unió) tartozó Seehofer a magyar kormánnyal szembeni keményebb fellépést és az uniós támogatások csökkentését szorgalmazza, mert „Orbán Viktor túl messzire ment a legújabb törvénnyel”. „Úgy gondolom, hogy az uniós finanszírozás megkurtításával megmutathatjuk, hogy nem fogjuk ezt tétlenül nézni” – mondta. Angela Merkel német kancellár azonban már elutasította a Zöldek azon követelését, hogy mielőbb csökkentsék a Magyarországnak nyújtott uniós támogatásokat, és figyelmeztetett az EU kettészakadásának veszélyére.

A belügyminiszter szerint az új magyar jogszabály sértené az Európai Unió központi értékeit. „Ezt nem tudjuk és nem is fogjuk elfogadni.” Az európai értékeket határozottan képviselni kell, és ezt különböző módokon lehet elérni, hangsúlyozta.

Seehofer kiállása amiatt lehet meglepőbb, mint a témához kapcsolódó átlagos nyugati politikai megnyilvánulások (amelyek többségében Orbánéktól ideológiailag amúgy is távol álló szereplőktől érkeznek), mert a CSU-s politikus sokáig a magyar kormányfő támogatójának számított az Európai Néppártban (EPP). Csakhogy azóta a Fidesz hosszú huzavona után végül kilépett a Néppártból.

A német zöldeken felül korábban az EU esélyegyenlőségi biztosa, Helena Dalli is felvetette, hogy érhetné pénzügyi megvonás Magyarországot a törvény miatt (ahogyan az történt az LMBTQ-mentes zónákat kijelölő lengyel városokkal). Kedden pedig a Bloomberg úgy értesült, hogy jogi fellépés van készülőben Magyarország ellen az EU részéről, ami nem lenne meglepő tekintve, hogy az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szégyenletesnek nevezte a törvényt, 16 tagállam pedig közös nyilatkozatban el is ítélte azt. Ha a magyar kormány ígéretéhez híven nem változtat a jogszabályon, a Bizottság akár még a nyári szünet előtt megindíthatja az ügyben a kötelezettségszegési eljárást (mivel az EB szerint belső piaccal kapcsolatos szabályokat is sérthet a törvény), ami néhány hónapon belül eljuthat a bírósági szakaszba is.

A pedofiltörvénnyel kapcsolatban – amelybe egy módosítóval utólag belekerült, hogy tilos 18 éven alattiaknak szóló tartalmakban LMBTQ-témákat megjeleníteni, illetve „népszerűsíteni” – itt válaszoltunk meg minden felmerülő kérdést, beleértve az esetleges uniós retorzió lehetőségét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!