Bloomberg: Az EU jogi lépéseket tervez Lengyelországgal szemben az LMBTQ-jogok megsértése miatt

2021. június 29. – 17:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió jogi lépéseket tervez Lengyelországgal szemben, ami az úgynevezett „LMBTQ-mentes zónák” kialakítására adott uniós válaszlépés lehetne – írja a Bloomberg.

A jogi fellépés részleteit még nem véglegesítettek, de akár már a jövő hónapban is bejelenthetik – mondták az ügyet ismerő, névtelenül nyilatkozó források a Bloombergnek. Az Európai Bizottság nem kívánt nyilatkozni a kérdésről.

Egy Lengyelország ellen indított jogi eljárás akár évekig is elhúzódhatna, az EU első körben értesítené az országot, amelynek ezután lehetősége van a jogsértés megszüntetésére. Ha a Bizottság azt állapítja meg, hogy az ország nem hajtotta végre a szükséges változtatásokat, akkor az ügyet az Európai Bíróság elé vihetik, amely végül bírságot szabhat ki az országra.

Az elmúlt években Lengyelország mintegy harmada, száz régió szimbolikusan „LMBTQ-mentes övezetté” nyilvánította magát. Több lengyel bíróság is kimondta, hogy ez nyilatkozat jogilag értelmetlen, a lépés a félelmet és a diszkriminációt táplálják. Az unióban Lengyelország a leginkább homofób állam: a lakosság 40 százaléka nem támogatja az azonos neműek házasságát. A tavalyi választási kampány során Andrzej Duda elnök a homoszexualitást „idegen ideológiának” nevezte, amely szerinte „rosszabb, mint a kommunizmus”.

Egyenlőségi felvonulás Varsóban 2020. augusztus 30-án – Fotó: PIOTR LAPINSKI / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP
Egyenlőségi felvonulás Varsóban 2020. augusztus 30-án – Fotó: PIOTR LAPINSKI / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Az Európai Parlamentben idén márciusban elfogadtak egy olyan melegjogi határozatot, amely elítélte az ilyen övezetek kijelölését. Az európai parlamenti képviselők nagy többséggel (492 igen szavazattal – 141 ellenszavazat és 46 tartózkodás mellett) megszavazták azt az állásfoglalást, amely szerint az LMBTQ-jogok az alapvető emberi jogok közé tartoznak, és az EU egész területét „szabad LMBTQ-övezetté” nyilvánították.

Emellett azokat a lengyel városokat, amelyek LMBTQ-mentes övezeteket vezettek be, korábban kizártak egy uniós pénzosztási körből. Helena Dalli, az EU esélyegyenlőségi biztosa azt nyilatkozta, hogy a magyar melegellenessé tett pedofiltörvény törvény után is jöhet hasonló szankció, és mivel itt a teljes államra vonatkozik a kifogásolt lépés, ez potenciálisan akár nagyobb volumenű elvonást is jelenthet.

A múlt csütörtöki brüsszeli EU-csúcs előtt 16 tagország vezetője levélben tiltakozott a pedofíliát a meleg közösségekkel összemosó magyar törvény ellen. Az Európai Bizottság múlt szerdán elküldte az első hivatalos levelét az ügyben a magyar kormánynak, ebben kifejezték jogi aggályaikat a melegellenes törvényjavaslattal kapcsolatban.

Az Európa Bizottság jelenleg is értelmezi a magyar törvényjavaslatot, mielőtt a következő lépésekről döntenének – mondta egy, a folyamatot ismerő személy a Bloombergnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!