Kémkedés miatt tartóztattak le egy orosz egyetemi kutatót Németországban

2021. június 21. – 19:05

Másolás

Vágólapra másolva

Letartóztatta a német rendőrség az Augsburgi Egyetem tudományos munkatársát, írja az AFP alapján a Barron's. A cikk szerint az orosz származású Ilnur N. azért került a szövetségi nyomozók célkeresztjébe, mert szerintük „legkésőbb 2020 októbere óta egy orosz titkosszolgálatnak dolgozik”.

Bár a szövetségi ügyészség hétfő reggel még nem árulta el, melyik egyetem érintett az ügyben, az Augsburgi Egyetem később megerősítette, hogy náluk dolgozott a tudományos munkatárs, a nyomozók pedig átkutatták a letartóztatása előtt az irodáját is.

Az Augsburgi Egyetem épülete még tavaly márciusban – Fotó: Stefan Puchner / dpa Picture-Alliance
Az Augsburgi Egyetem épülete még tavaly márciusban – Fotó: Stefan Puchner / dpa Picture-Alliance

A letartóztatott munkatárs kutatási asszisztensként dolgozott az egyetem természettudományi és technológiai tanszékén, a nyomozók szerint pedig 2020 októbere és idén június között legalább háromszor találkozott az orosz hírszerzés egyik tagjával. A gyanúsított „információkat közölt az egyetem belső működéséről” a gyanú szerint, készpénzért cserébe.

Az MTI arról ír, hogy a 29 éves férfi a hibrid könnyűszerkezeti építőanyagokról kutatott gépészmérnöki doktoranduszként, ennek keretében pedig akár különböző ipari cégekkel is együttműködhetett. Ilnur N. a hírek szerint szombaton állt bíróság elé.

Az ügy újabb feszültségeket okozhat a német-orosz kapcsolatokban, amelyek még Alekszej Navalnij ügye óta romlottak meg súlyosan. Az orosz ellenzéki politikust a német hatóságok szerint novicsokkal mérgezték meg Oroszországban, a támadás után pedig Berlinbe szállították kórházi kezelésre. Bár Navalnij azóta visszatért hazájába, a két ország kapcsolata nem enyhült, sőt: februárban több német, lengyel és svéd diplomatát is kiutasítottak Oroszországból. Pár nappal később pedig azzal vádolta meg az orosz külügy Berlint, hogy a német titkosszolgálatok segítségével videózhatták le azt a Fekete-tengeri palotát, amit vélhetően Putyin magának építtetett – bár ezt a Kreml hevesen tagadja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!