Itt a Kreml magyarázata: dehogyis Putyiné, vállalkozóké a fekete-tenger-parti palota

2021. január 26. – 14:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy vagy több vállalkozó tulajdona az a Fekete-tenger partján álló palota, amelyet Alekszej Navalnij ellenzéki politikus az orosz elnök birtokának nevezett, de őket megnevezni nem lenne korrekt a Kreml részéről – jelentette ki kedden Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő.

Az orosz elnöki hivatalnak nem áll jogában megnevezni a Gelendzsik város közelében található ingatlan közvetlen vagy közvetett tulajdonosait – írta az MTI. Az objektum őrzésére, valamint a térségében elrendelt állítólagos légtérzár ügyében feltett kérdések megválaszolását a szóvivő átpasszolta a Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB).

„Más lenne a dolog, ha valóban elnöki rezidenciáról volna szó. De mivel ennek semmi köze sincs sem az elnökhöz, sem az állami rezidenciákhoz, egyszerűen nem tehetjük meg, hogy válaszoljunk”

– nyilatkozott Peszkov, aki nem tud arról, hogy Vlagyimir Putyin bármikor is felkereste volna a gelendzsiki palotát.

Maga Putyin hétfőn azt mondta, hogy az ingatlan nem az ő tulajdona és a rokonainak sincs közük hozzá. Az elnöki szóvivő arról a csaknem kétórás, a jelenleg előzetes letartóztatásban lévő Navalnij alapította Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa (FBK) által január 19-én közzétett dokumentumfilmről nyilatkozott kedden, amely azt állította, hogy Putyin egy 100 milliárd rubelt (mintegy 400 milliárd forintot) érő titkos uradalmat építtetett magának a Fekete-tenger partján. Az angol feliratos anyagot kedd kora délutánig több mint 91,5 millióan nézték meg a YouTube-on.

Gelendzsik polgármestere, Alekszej Bogogyisztov a Podjomnak úgy nyilatkozott, hogy nincs tisztában az ingatlan státusával és a tulajdonosát sem ismeri, de megígérte, hogy tisztázza, lehet-e a palotában csoportos látogatásokat tenni.

Gelendzsik polgármestere megígérte, hogy utánanéz, mi is épült itt – Fotó: palace.navalny.com
Gelendzsik polgármestere megígérte, hogy utánanéz, mi is épült itt – Fotó: palace.navalny.com

Navalnijt az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) azzal vádolta meg, hogy megszegte a rá korábban egy gazdasági bűncselekmény címén kirótt lakhelyelhagyási tilalmat, és kezdeményezte az ügyben rá kiszabott szabadságvesztés felfüggesztettről letöltendővé változtatását. A FSZIN kifogásolta, hogy a politikus nem tért azonnal haza, miután kiengedték a berlini Charité kórházból. A politikust azért kezelték Németországban, mert augusztus 20-án Szibériában megmérgezték novicsok idegméreggel. Moszkva tagadja ezt, és mindaddig nem hajlandó nyomozást indítani az ügyben, amíg bizonyítékot nem kap a vád megfogalmazóitól.

A Berlinből hazatérő politikust január 17-én őrizetbe vették és másnap a bíróság elrendelte 30 napos előzetes letartóztatását. Az FBK ezt követően közzétette a Putyin palotájáról szóló filmet és Navalnij támogatói szombatra országos tiltakozást hirdettek meg, amelyen több tucatnyi városban több tízezren vettek részt. A megmozdulások több mint 3700 részvevőjét vették őrizetbe. Peszkov kedden példátlannak nevezte a nem engedélyezett tüntetések részvevői által alkalmazott erőszak fokát és azt állította, hogy a tiltakozók több alkalommal voltak agresszívek a rendvédelem képviselővel szemben, mint fordítva. A hatóságok részéről alkalmazott indokolatlan durvaság esetén az illetékes parancsnokság haladéktalanul reagált és vizsgálatot indított. Az őrizetbe vételeket indokoltnak nevezte.

Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára az Argumenti i Fakti című lapnak nyilatkozva azt mondta, a Nyugatnak azért van szüksége Navalnijra, hogy destabilizálja Oroszországot, hogy társadalmi megrázkódtatást, sztrájkokat és „majdanokat” (az ukrajnaihoz hasonló tömegmegmozdulásokat) provokáljon ki.

Navalnij követői vasárnapra további tüntetéseket szerveznek szerte az országban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!