Putyin tagadja, hogy az övé lenne a fekete-tenger-parti palota

2021. január 25. – 13:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tagadta Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy az övé lenne az a titkos palota a Fekete-tenger partján, amelyet Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus állítása szerint ő birtokol, írja az MTI.

Semmi, amire ott (a filmben) rámutattak, nem a tulajdonom, és nem volt sem az én tulajdonom, sem a rokonaim tulajdona. Soha

– mondta Putyin hétfőn, egy diákokkal megtartott találkozón.

A legismertebb orosz ellenzéki politikus, Navalnij által alapította Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) január 19-én tett közzé egy kétórás dokumentumfilmet, amelyben azt állította, hogy Putyin egy 100 milliárd rubelt (mintegy 400 milliárd forintot) érő titkos uradalmat építtetett magának a Fekete-tenger partján, Gelendzsik üdülőváros közelében. Az angol feliratos anyagot hétfő kora délutánig már több mint 86 milliószor nézték meg a YouTube-on.

A filmben Navalnij bemutatja Putyin titkosszolgálati kapcsolatait és a drezdai KGB-s szolgálata idején kiépített hálózatát, amelynek tagjai Putyin hatalomra kerülése óta kulcspozíciókat foglaltak el az orosz gazdasági életben, és az ország legvagyonosabb oligarchái lettek.

A palota helyén, Gelendzsikben még gyermekrekreációs központot akartak létrehozni 2005-ben, amire 1 milliárd dollárt szántak – Navalnij szerint pedig ebből az 1 milliárd dollárból épült Putyin kastélya, ami Navalnij videója szerint most Putyin beosztottainak a tulajdonában van – ahogyan az a borászat is, amelynek borait a Kreml bankettjein szokták felszolgálni.

Az 17691 négyzetméteres rezidenciát az FSZB több kilométeres sugarú körben, a szárazföldön, vízen és levegőben is védi. Navalnij állítása szerint egy építési vállalkozótól szerzete meg az épület alaprajzát.

A tavalyi novicsokos merényletet túlélő Navalnij egy hete tért vissza Németországból Moszkvába. Az ellenzéki politikust még a repülőtéren őrizetbe vették január 17-én este, bíróságra sem vitték, hanem a Moszkva melletti Himki rendőrségén rendezték meg az ülést, ahová csak két sajtótermék újságíróját engedték be. A rögtönzött bíróságon 30 napos elzárásra ítélték. A hatóság azzal magyarázták a szokatlan eljárást, hogy Navalnijnak nem volt friss negatív koronavírustesztje.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!