Minszk az EU-s szankciókra válaszul kilépne az EU keleti partnerségi programjából

2021. május 26. – 18:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Minszk kiléphet a Belarusz elleni szankciós nyomás fokozódása miatt az EU keleti partnerségi programjából, írja az MTI. Ahogy Uladzimir Makej belarusz külügyminiszter szerdán fogalmazott, a szankciók után „értelmét vesztheti a további részvétel” Belarusz részéről az EU keleti partnerségi programjában.

A szombati légi incidens körül kialakult botrány után kedden az EU, egyéb szankciók mellett kitiltja a légteréből és a repülőtereiről a belarusz légitársaságok gépeit.

Frissítés 19:07-kor: A repülőgép célja Litvánia fővárosa, Vilnius volt: szerdán az egyébként EU-tagország is bejelentette, hogy lezárják a légterüket a belarusz légitársaságok, illetve a minszki hatóságok által bejegyzett légifuvarozók előtt, az intézkedés csütörtök hajnal 3-tól lép életbe. Vilnius korábban terrorizmusként értékelte a beavatkozást, gépeltérítés miatt indított eljárást.

A belarusz külügyminiszter kemény válaszokról is beszélt a „barátságtalan lépésekre” (melyek alatt az EU-szankciókat érti) reagálva, elmondta azt is, hogy fontolgatják az EU-val folytatott együttműködés felfüggesztését a migráció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem terén, illetve korlátozásokat vezethetnek be a Belarusz területén működő politikai alapítványok, humanitárius programok és civil szervezetek tekintetében.

„Ha az európai politikusoknak nincs felelősségérzetük saját állampolgáraik sorsa és országuk hosszú távú érdekei iránt, akkor mi a saját népeink érdekeire fogunk támaszkodni”

– mondta Makej. A külügyminiszter hibrid hadviselésnek nevezte az EU lépését: ami ismerős meghatározás lehet, Lukasenko ugyanis szintén egy hibrid háború részének nevezte az EU-s reakciót.

A reakció arra érkezett, hogy, mint megírtuk, vasárnap a belarusz hatóságok pokolgépes fenyegetésre hivatkozva minszki leszállásra szólították fel a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát. Az utasszállítót a belarusz légierő egyik vadászgépe kísérte a repülőtérre. A gépen volt Raman Prataszevics ellenzéki újságíró, az országban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője is, akit a leszállás után barátnőjével együtt őrizetbe vettek. Később kiderült, hogy a gépen utazott a belarusz KGB négy embere is. A lépés komoly nemzetközi felháborodást váltott ki, az elfogott újságíró szabadon bocsátását követeli többek között az USA, míg Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök egyenesen állami terrorizmusnak nevezte azt, amit Lukasenko elnök művelt.

Lukasenko korábban azt állította, hogy Minszk az eljárás szerint cselekedett, és pokolgépre vonatkozó információkat egyenesen Svájcból kapták a belaruszok: azonban mint Svájc később közölte, ők nem tudtak semmilyen pokolgépről, ennek fényében nyilvánvalóan nem is kommunikáltak róla.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!