A letartóztatott belarusz újságíró apja szerint fiát erőszakkal kényszerítették vallomásra

2021. május 25. – 17:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn videót adtak ki a belarusz hatóságok Raman Prataszevicsről, a Minszkbe eltérített repülőgépen letartóztatott újságíróról. A videóra kedden az újságíró apja azt reagálta, hogy szerinte a videóban kényszerből vall fia. Hozzátette, úgy látja, Raman Prataszevicset meg is verték, írja a Guardian.

Az újságíró a videóban arról beszélt, hogy jó egészségben van, és hogy a korábban elterjedt, szívbetegségéről és kórházi kezeléséről szóló hírek hamisak. Azt is elmondta, hogy előzetes letartóztatásban tartják a fővárosban, amiért tavaly részt vett a minszki tömegtüntetések szervezésében.

Apja szerint egyértelmű, hogy fia kényszerből cselekszik, és hogy megverték azelőtt, mielőtt a videót rögzítették. Szerinte a videóban fia „nagyon ideges és tőle szokatlan módon beszél”,

„Nyilvánvaló, hogy fizikailag bántották, az arcán verés jelei is láthatók. Még mindig nem tudjuk, hogy hol van, és milyen állapotban”

– tette hozzá. Ezt erősítette a belarusz ellenzéki vezető, Szvjatlana Cihanouszkaja is, aki kedden arról beszélt, hogy egyértelműen nyomás alatt cselekszik az újságíró. Cihanouszkaja erősebb nyomásgyakorlást kért nyugattól, főként a Biden-kormánytól.

Ahogy arról korábban már részletesen beszámoltunk, Raman Prataszevics az ír Ryanair légitársaság Görögországból Litvániába tartó repülőjén utazott, amely „nem tervezett leszállást” hajtott végre Minszkben. A belarusz hatóságok tájékoztatása szerint egy, a fedélzeten elhelyezett pokolgép miatt utasították leszállásra a fehérorosz légtérben lévő gépet, az ellenzék viszont politikai okokat sejt a háttérben. A repülőgépet ugyanis átkutatták, de nem találtak bombát a fedélzeten, az utasok átvizsgálása után viszont a Belaruszban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna főszerkesztőjét, a 26 éves Prataszevicset őrizetbe vették.

Ugyanezen a napon írt alá Lukasenko egy új médiarendeletet is, mely felhatalmazza az államot arra, hogy elhallgattassák az olyan médiumokat, melyek „a nemzeti értékeket fenyegetik”.

Minszkben tavaly augusztusban indult több hónapos tüntetéshullám azután, hogy Lukasenko belarusz elnök hatodjára is 80% feletti győzelmet aratott a választásokon. Az emberek választási csalás miatt, és Lukasenko elnöksége ellen vonultak utcára. A tüntetőket a hatóságok vitték be, több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket. Számos, a tüntetésről tudósító újságírót ítéltek el az események után, de Lukasenko összetűzésbe került még egy, a tüntetőket támogató érsekkel is.

Az üggyel kapcsolatos hétfői történéseket ebben a cikkünkben foglaltuk össze bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!