Titokba borulhat az iráni atomprogram, elsötétülhetnek a nukleáris létesítmények kamerái

2021. május 23. – 09:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) nem kaphatja meg vasárnaptól az iráni atomipari létesítményekbe kihelyezett kamerák képeit, amelyek segítségével a szervezet valós időben tudta ellenőrizni Irán atomprogramját, írja az MTI.

Május 22-én, szombaton lejárt az ellenőrzés feltételeit rögzítő, három hónapos megállapodás, amelyet Irán kötött a NAÜ-vel, ezért mostantól a NAÜ-nek nincs joga hozzáférni a felvételekhez – közölte Mohammed Bager Kalibaf, az iráni parlament elnöke vasárnap az iráni állami tévében.

A NAÜ szervezet főigazgatója, Rafael Grossi vasárnap délután rendkívüli sajtótájékoztatót tart a kialakult helyzetről a szervezet székhelyén, Bécsben.

Irán a nemzetközi megállapodásokra fittyet hányva dúsított uránt halmoz föl, megfigyelők szerint azért, hogy atomfegyverhez jusson.

Az Iránnal aláírt 2015-ös atomipari megállapodáshoz fűzött kiegészítő jegyzőkönyv alapján a NAÜ az iráni atomipari létesítményekben felszerelt térfigyelő kamerák több százezer felvételét tanulmányozta nap mint nap, így megközelítőleg valós képet tudott alkotni az iráni nukleáris programról.

A teheráni parlament decemberben elfogadott egy határozatot, amely szerint Irán februártól felfüggeszti a szakosított ENSZ-szerv ellenőrzési jogosítványait, ha az európai országok nem vezetik ki az iráni olajipart és bankszektort sújtó szankciókat.

Miután ez február végéig nem történt meg, a NAÜ-nek sikerült megállapodnia Teheránnal arról, hogy további három hónapig még folytatódhatnak az ellenőrzések. Ez a megállapodás járt le szombaton. A kamerafelvételek továbbításáról Ali Khamenei ajatollah fogja meghozni a végleges döntést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!