Lavrov kijelentette, hogy az Északi-sarkvidék Oroszország területe

2021. május 17. – 18:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn óva intette a nyugati országokat attól, hogy követeléseket fogalmazzanak meg az Északi-sarkvidék területével kapcsolatban. A globális felmelegedés miatt a sarkvidék egyre inkább hajózható, a régió emiatt a globális versengés új színterévé kezd válni – írja az AFP.

Az orosz, valamint az Északi-sarkvidéki Tanács országainak (az Egyesült Államok, Kanada, Norvégia, Dánia, Svédország, Finnország és Izland) külügyminiszterei szerdán és csütörtökön fognak ülésezni Reykjavíkban. Lavrov és Antony Blinken amerikai külügyminiszter ekkor kétoldalú megbeszéléseket is fog folytatni.

A találkozó előtt Lavrov egy moszkvai sajtótájékoztatón azt mondta: „Mindenki számára már régóta világos, hogy ez a mi területünk, ez a mi földünk. Felelősek vagyunk azért, hogy a sarkvidéki partjaink biztonságban legyenek.”

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter 2021. május 12-én, Moszkvában – Fotó: Russian Foreign Ministry / Sputnik via AFP
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter 2021. május 12-én, Moszkvában – Fotó: Russian Foreign Ministry / Sputnik via AFP

Ahogy az éghajlatváltozás miatt az Északi-sarkvidék egyre jobban megközelíthetővé válik, az Északi-sarkvidéki Tanács tagjai és Kína részéről is megnőtt az érdeklődés a régió természeti erőforrásai és hajózási útvonalai iránt. Vlagyimir Putyin orosz elnök az elmúlt években stratégiai prioritássá tette Oroszország sarkvidéki térségét. Katonai infrastruktúrák kiépítését és ásványkincsek bányászatát rendelte el a régióban. Mindez fokozta a feszültséget az Északi-sarkvidéki Tanács országaival.

Oroszország azt reméli, hogy az új északi-tengeri hajózási útvonalak kihasználásával olajat és gázt exportálhatnak a tengerentúli piacokra. Az északi útvonalat használó hajók akár 15 nappal hamarabb is eljuthatnak az ázsiai kikötőkbe, szemben a Szuezi-csatornát használó hajókkal. Eközben Egyiptom arra készül, hogy a csatornát kiszélesítik, hogy a jövőben elkerüljék az olyan baleseteket, mint az Evergiven beszorulása volt.

Az amerikai haditengerészet 2018-ban a Norvég-tengerre küldte az USS Harry S. Truman repülőgép-hordozót, ilyenre az 1980-as évek óta nem volt példa. Idén februárban az Egyesült Államok még tovább növelte a katonai jelentété Norvégiában, négy B-1-es bombázót telepítettek a skandináv országba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!