Az Egyesült Államok bombázók telepítésével üzen az oroszoknak, hogy nem mond le az Északi-sarkvidékről

2021. február 09. – 09:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok némi erődemonstrációt tartva négy bombázó repülőgépet telepít Norvégiába, hogy jelezze Oroszországnak, az északi sarkvidéket is ellenőrzése alatt tartja, és megvédi szövetségeseit.

A CNN azt írta, az amerikai légierő (US Air Force) négy B-1 bombázót és körülbelül 200 fős egységet telepít Norvégiába három héten belül, hogy aztán gyakorlatokat hajtsanak végre az Északi-sarkkörön túl és északnyugat Oroszország nemzetközi légterében.

Eddig a sarkvidéki gyakorlatokat leginkább az Egyesült Királyság gépei hajtották végre. Az, hogy az amerikai légierő is megjelenik a térségben az oroszoknak üzenet, hogy az Egyesült Államok gyorsan tud reagálni egy esetleges agresszióra.

Az amerikai légierős egyik B-1 bombázója egy bemutatónFotó: Paul Crock/AFP
Az amerikai légierős egyik B-1 bombázója egy bemutatónFotó: Paul Crock/AFP

Az elmúlt hónapokban az amerikai légierő a Közel-Keleten is fokozta jelenlétét, oda B-52 bombázókat küldtek, hogy szükség esetén beavatkozhassanak konfliktusos területeken. Szakértők szerint egy küldetés előkészítése heteket vesz igénybe, így a norvég terven is már régebb óta dolgozhatnak.

A bombázók megjelenése összhangban van Joe Biden amerikai elnök célkitűzéseivel, aki elődjével, Donald Trumppal szemben keményebb fellépést ígért Oroszországgal szemben.

Az amerikai Védelmi Minisztériumot aggasztják Oroszország azon katonai lépései (rakétarendszerek és támadó repülőgépek telepítése), amelyekkel militarizálja az Északi-sarkvidéket, és elzárja a természeti erőforrásokhoz való hozzáférést. Az oroszok egyre fontosabbnak tartják ezt a térséget, hiszen az országban kitermelt szénhidrogének mennyiségének 25 százaléka a sarkkörön túlról származik.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass