Oroszország felveszi az USA-t a „barátságtalan országok” listájára

2021. április 25. – 16:10

Másolás

Vágólapra másolva

Júniusban tarthatják meg Vlagyimir Putyin és Joe Biden csúcstalálkozóját az orosz államfő külügyi tanácsadója szerint. Az MTI azt írja, hogy Jurij Usakov vasárnap a Rosszija 1 tévécsatornán beszélt erről, de azt is elmondta, hogy az orosz-amerikai elnöki csúcstalálkozóról még még nem született meg a végleges döntés.

Biden és Putyin április 13-án telefonon beszélt egymással. A Fehér Ház tájékoztatása szerint az amerikai elnök ekkor azt javasolta, hogy egy harmadik országban, valahol Európában találkozzanak a következő hónapokban.

Az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov szerint az orosz vezetés nyitott a csúcstalálkozóra, de Oroszország kész az ellenlépésekre, ha az Egyesült Államok „további barátságtalan” intézkedéseket hozna. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója, Alekszandr Bortnyikov pedig arról beszélt: ki kell vizsgálni, hogy az USA-nak volt-e köze a fehérorosz elnök ellen tervezett állítólagos katonai puccskísérlethez.

Ahogy arról a Telex is beszámolt, Alekszandr Lukasenko múlt szombaton azt állította, hogy Grigorij Kosztuszev, az ellenzéki Fehérorosz Népfront vezetője, Aljakszandr Feduta politológus és Jurij Zenkovics amerikai állampolgársággal is rendelkező ügyvéd merényletet tervezett ellene és a fiai ellen. Lukasenko az Egyesült Államok vezetését vádolta meg az államcsíny kezdeményezésével, az amerikai szakszolgálatokat pedig a szervezéssel.

Oroszország közben elkezdett összeállítani egy listát azokról a vele szemben barátságtalannak tartott országokról, amelyeknek tilos lesz orosz alkalmazottakat felvenni a diplomáciai képviseleteikre. Ezt Marija Zaharova külügyi szóvivő jelentette be, aki azt mondta,

az Egyesült Államok is szerepel az Oroszországgal barátságtalan országok listáján.

Az USA és Oroszország diplomáciai viszonya mostanában több okból is fesztült:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!