Oroszország londoni nagykövete szerint az orosz hatóságok nem hagynák, hogy Navalnij meghaljon

2021. április 18. – 15:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország londoni nagykövete, Andrej Kelin arról beszélt, hogy „az orosz hatóságok nem hagyják, hogy Alekszej Navalnij ellenzéki politikus meghaljon a börtönben”, írja az MTI a BBC alapján.

A nagykövet reakciója azután érkezett, hogy Navalnij orvosa, Jaroszlav Asikmin, és szóvivője, Kira Jarmis (Kira Yarmysh) Facebook-posztjukban azt írták, „Alekszej haldoklik”. A 44 éves férfinak ugyanis rendkívül rossz a vérképe, a leletek szerint Navalnijt szív- és veseleállás fenyegeti. Kelin a BBC-nek azt mondta, „Navalnij ellátásban részesül”, illetve hozzátette, „tudomása szerint az ellenzéki politikus nem emelt panaszt kezelésének körülményei miatt”.

„Higgye el nekem, ügyelünk arra, hogy (Navalnij) megkapja a szükséges orvosi ellátást”

– fogalmazott. Navalnij 18 napja kezdett éhségsztrájkba azért, mert a börtönben ezt látta az egyetlen eszközt a harcra. Hiába volt ugyanis joga orvost hívni vagy gyógyszert kérni, mindkettőt megtagadták tőle, pedig a kezdeti hátzsibbadása nemcsak a jobb lábára, de a bal lábának egyes részeire is átterjedt, emellett pedig köhögött, és láza is volt. Kelin a napok óta rosszullétektől terhelt Navalnijra azt mondta, a férfi szerinte

„huligán módjára viselkedik, igyekszik minden létező előírást megszegni, és célja mindezzel az, hogy magára vonja a figyelmet”.

A nagykövet hozzátette, szerinte Navalnijt rendszeresen látogatják civil szervezetek képviselői.

Anasztazia Vasziljeva, a Navalnijt támogató Orvosok Szövetsége szakszervezet vezetője a Twitteren korábban Navalnij állapotával kapcsolatban azt írta, hogy „azonnal intézkedni kell”. Asikmin posztja alján biztatta az embereket arra, hogy írják alá a petíciót, amiben követelik, hogy Navalnij egészségügyi ellátásban részesüljön. Ezt olyan hírességek írták alá eddig, mint J. K. Rowling, a Harry Potter-könyvek szerzője, Herta Müller, Louise Glück és Szvjatlana Alekszijevics Nobel-díjas írók, továbbá Björn Ulvaeus, az egykori svéd popegyüttes, az Abba tagja és Benedict Cumberbatch színész.

A Navalnijt érintő bánásmód miatt az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Joe Biden is felszólalt szombaton, ő azt mondta, Oroszország viselkedése

„teljesen, teljesen igazságtalan és egyáltalán nem megfelelő”.

Az amerikai kormányzat figyelmeztette Oroszországot, hogy következményei lesznek, ha Navalnij meghal a börtönben, mondta vasárnap a CNN műsorában Jake Sullivan, Biden nemzetbiztonsági tanácsadója.

Sürgősen gondoskodni kell Navalnij megfelelő orvosi ellátásról, mondta Heiko Maas német külügyminiszter is. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője komoly aggodalmát fejezte ki az oroszországi börtönben éhségsztrájkot folytató orosz ellenzéki politikus egyre romló egészségügyi állapota miatt. Közleményében felszólította az orosz hatóságokat, hogy vállaljanak felelősséget a politikus biztonságért és testi épségéért, továbbá biztosítsanak számára hozzáférést olyan orvosokhoz, akikben a politikus megbízik.

Közben tüntetést hirdettek meg szerdára az orosz nagyvárosokban Navalnij hívei.

A felhívást vasárnap tette közzé a politikus YouTube-csatornáján Ivan Zsdanov, a Navalnij alapította Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa (FBK) igazgatója és Leonyid Vokov, a regionális Navalnij-törzsek hálózatát Litvániából koordináló aktivista. Az elítélt politikus hívei korábban azt ígérték, hogy akkor hirdetnek meg tiltakozó megmozdulást, ha ehhez félmillió támogatót gyűjtenek össze az interneten. Zsdanov és Volkov most azt mondta, hogy nem fog erre várni, mert „várni és halogatni többé nem lehet”, az „extrém helyzet extrém megoldásokat követel meg”. A szervezők azzal vádolták meg az orosz hatóságokat, hogy „megölik” Navalnijt. A politikus szabadon bocsátását követelő oldalra vasárnapig csaknem 460 ezren jelentkeztek fel.

Alekszej Navalnijt még 2015-ben 3 és fél év felfüggesztett börtönre ítélték. A politikusnak hetente kétszer jelentkeznie kellett a rendőrségen. 2020 augusztusában azonban novicsokos mérgezés áldozata lett, ami után Németországban lábadozott. Az ügyészség szerint ekkor, de néhányszor előtte sem jelent meg a megadott időben a rendőrségen, ezért úgy döntöttek, letöltendőre kell változtatni a felfüggesztett börtönt. Navalnijt erre hivatkozva Németországból hazatérve őrizetbe vették, ami példátlanul nagy tüntetésekhez és több ezer ember előállításához vezetett. Február 2-án az ellenzéki politikust börtönre ítélték.

A legismertebb orosz aktivistáról szóló további cikkeinket itt olvashatják. Navalnij belpolitikai jelentőségéről és arról, miért tarthat tőle a Kreml, ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!