Eltemették Fülöp herceget a Szent György-kápolnában

Legfontosabb

2021. április 17. – 15:42

frissítve

Eltemették Fülöp herceget a Szent György-kápolnában
Fülöp herceg koporsója megérkezett a Szent György-kápolnához – Fotó: Justin Tallis / Pool via Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton délután tartották az április 9-én 99 éves korában meghalt Fülöp herceg, II. Erzsébet királynő férjének a temetési szertartását a windsori kastélynál. A koronavírus-járvány miatt csak harmincan vettek részt a szertartáson a királyi családból és a közeli barátok közül.

II. Erzsébet királynő a többi családtagtól külön ült, de mindenkinek maszkot kellett viselnie és megfelelő távolságot kellett tartania a Szent György-kápolnában. A gyászmenetet és a szertartást élőben közvetítették a brit tévék, és sokan figyeltek Vilmos és Harry hercegre is. A testvérek a gyászmenetben egy sorban, de nem teljesen egymás mellett mentek a kápolnához, mivel unokatestvérük is közöttük kapott helyet.

A szertartás után viszont Harry előbb Katalin hercegnével beszélgetett, majd Vilmos és Harry együtt beszélgetve ment vissza a windsori kastély épületébe.

Egyperces néma csend után vitték be a koporsót

Magyar idő szerint 15 óra 40 perckor a herceg koporsóját kihozták a kastélyból, és egy külön Fülöp elképzelései szerint átalakított Land Roverre tették. A közeli Szent György-kápolnához szállították, amelynek nyugati lépcsőinél a windsori esperes és a canterburyi érsek fogadta a menetet.

A koporsót Fülöp személyes zászlaja, egy virágkoszorú, a tengerészsapkája és a kardja díszítette. Az út mentén a haditengerészet, a légierő, a hadsereg különböző egységei álltak sorfalat. A katonazenekar Fülöp herceg által kiválasztott zenét játszott.

A koporsót kísérő gyászmenetet II. Erzsébet és Fülöp négy gyermeke, Károly walesi herceg, Anna brit királyi hercegnő, András yorki herceg és Eduárd wessexi gróf vezette, a mögöttük következő sorban ott volt Vilmos és Harry herceg. A Buckingham-palota már előzetesen is kiadta, hogy közöttük sétál majd Anna hercegnő fia, Peter Philips.

Mögöttük Anna hercegnő férje, Timothy Laurence és Snowdon grófja következett, a család többi tagja nem vett részt a rövid gyászmenetben. A sort záró inasok után II. Erzsébet egy udvarhölgye kíséretében Bentley-n érkezett a kápolnához, és egy másik bejáraton ment be.

Miután a menet is megérkezett, magyar idő szerint 16 órakor országszerte egyperces néma csenddel emlékeztek meg Fülöp hercegről, majd a koporsót bevitték a kápolnába, ahol nagyjából 50 perces volt a szertartás.

A felhajtást nem kedvelő herceg utolsó kívánságai egyike is az volt, hogy viszonylag visszafogott temetést rendezzenek neki, de a koronavírus-járvány miatti elővigyázatosságból is szűk körben kellett megtartani a korábban kidolgozott tervekben még 800 vendéggel számoló ceremóniát.

A Szent György-kápolnában az oltáron a Fülöp által előre kiválasztott kitüntetéseit helyezték el, ahogy a temetése számos elemét is maga a herceg szervezte meg előre.

Fotó: Leon Neal / Pool via Reuters (fent) és Jonathan Brady / Pool via Reuters (lent) Fotó: Leon Neal / Pool via Reuters (fent) és Jonathan Brady / Pool via Reuters (lent)
Fotó: Leon Neal / Pool via Reuters (fent) és Jonathan Brady / Pool via Reuters (lent)

II. Erzsébet királynő bent is egyedül, a többi családtagtól messzebb, az oltárhoz legközelebb ült le. A járvány miatt a kápolnában minden más résztvevőnek (a királynő által összeállított szűk körű listát itt lehet megnézni) is be kellett tartania az előírásokat, saját legközelebbi családtagjaik ültek csak közvetlenül mellettük. A királynőhöz legközelebb András herceg foglalt helyet.

A szertartáson a windsori esperes többek között arról beszélt, hogy Fülöp herceg hosszú élete áldás volt mindenki számára, kiemelte fáradhatatlan hűségét a királynő felé, az országnak és a Nemzetközösségnek tett munkáját, bátorságát, eltökéltségét és elhivatottságát, de „kedvességét és humorát” is. A canterburyi érsek is köszönetet mondott Fülöpnek a nemzetnek nyújtott szolgálatáért.

Az előcsarnokban négytagú kórus énekelt, megemlékezett Fülöp haditengerészetben eltöltött éveiről, de elénekelték azt a zsoltárt is, amit a herceg 75. születésnapján is hallani lehetett. A szertartás végén elénekelték a nemzeti himnuszt, majd a királynő vezetésével a családtagok sorban elhagyták helyüket.

Azt a kamerák már nem mutatták, ahogy Fülöp herceg koporsóját a királyi sírboltban helyezték el a Szent György-kápolnában. Azonban nem ez lesz a végső nyughelye. Ha egyszer II. Erzsébet királynő meghal, akkor Fülöp herceget is a VI. György emlékkápolnába viszik át a királynő mellé.

Harry és Vilmos együtt indult vissza a kápolnától

Arról itt írtunk részletesebben, hogy Fülöp herceg temetése az első alkalom 2020 tavasza óta, hogy Harry herceg együtt mutatkozott nyilvánosan a brit királyi családdal. Vilmos és Harry egy ideje eltávolodott egymástól, de soha nem volt még akkora a távolság kettejük között, mint most, amióta március első vasárnapján Harry és felesége, Meghan nagy visszhangot keltett Oprah-interjúja adásba került.

Megoszlottak a vélemények, hogy a temetés esélyt jelent-e a feszültségek elsimítására. A második gyermekükkel várandós Meghan orvosai tanácsára nem utazott Harryvel Kaliforniából az Egyesült Királyságba.

Vilmos és Harry herceg a gyászmenetben, közöttük unokatestvérük – Fotó: Gareth Fuller / Pool via Reuters
Vilmos és Harry herceg a gyászmenetben, közöttük unokatestvérük – Fotó: Gareth Fuller / Pool via Reuters

A menetben unokatestvérük közéjük ékelődött, a kápolnában pedig Vilmos és Harry egymással szemközti oldalon ült. A szertartás után az épületből kisétálva azonban közel voltak, Harry Vilmos feleségével, Katalin hercegnével váltott néhány szót, majd hármasban indultak el, ahogy a királyi család tagjai kisebb csoportokban beszélgetve visszasétáltak a kastélyba. Út közben aztán Vilmos és Harry végig beszélgetett.

A gyászmenetben nem viseltek katonai egyenruhát a résztvevők, amit hivatalosan nem indokolt meg a Buckingham-palota. Azonban a BBC szerint ez annak szólhatott, hogy a királyi családból kivonult Harry mellett az Epstein-ügy kirobbanása után 2019-ben a közélettől visszavonult András herceg esetében is felmerültek volna ezzel problémák.

Azt kérték, hogy ne menjenek a windsori kastélyhoz az emberek, de így is több százan voltak

A Buckingham-palota mindenkitől azt kérte, hogy a járványra tekintettel lehetőleg senki se menjen a windsori kastélyhoz, és inkább egy online lehetővé tett felületen fejezzék ki részvétüket. Azonban az út mentén így is több százan figyelték szombaton, ahogy a katonák vonultak a kastély felé.

Fotó: Antonio Olmos / Pool via Reuters
Fotó: Antonio Olmos / Pool via Reuters

A héten is sokan helyeztek el virágokat a Buckingham-palota és a királyi családhoz köthető más épületek közelében Fülöpre emlékezve, aki a királyi család egyik legnépszerűbb tagjának számított.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!