Harmincan vesznek részt Fülöp herceg temetésén, de a tévében sok millióan követik majd a szertartást

2021. április 17. – 07:09

frissítve

Harmincan vesznek részt Fülöp herceg temetésén, de a tévében sok millióan követik majd a szertartást
Fülöp herceg portréja Windsorban, a High Street-en 2021. április 16-án – Fotó: Adrian Dennis / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton délután tartják az április 9-én 99 éves korában meghalt Fülöp herceg, II. Erzsébet királynő férjének a temetését, amin csak harmincan vesznek részt a királyi családból és a közeli barátok közül.

A felhajtást nem kedvelő herceg utolsó kívánságai egyike is az volt, hogy viszonylag visszafogott temetést rendezzenek neki, de a járvány miatti elővigyázatosságból is szűk körben kell megtartani a korábban kidolgozott tervekben még 800 vendéggel számoló ceremóniát, amit azonban a brit tévék közvetíteni fognak.

A végig a windsori kastély területén zajló gyászszertartás magyar idő szerint 15 óra 40 perckor kezdődik majd, akkor viszik ki a herceg koporsóját a kastélyból, és teszik egy külön Fülöp elképzelései szerint átalakított Land Roverre, ami a közeli Szent György-kápolnához szállítja azt. A koporsót Fülöp személyes zászlaja, egy virágkoszorú, a tengerészsapkája és a kardja díszíti majd.

Fülöp herceg temetésére készülnek a windsori kastélynál 2021. április 15-én (fent), és a koporsót a Szent György-kápolnához szállító Land Rover (lent) – Fotó: Justin Tallis / AFP és Steve Parsons / REUTERS Fülöp herceg temetésére készülnek a windsori kastélynál 2021. április 15-én (fent), és a koporsót a Szent György-kápolnához szállító Land Rover (lent) – Fotó: Justin Tallis / AFP és Steve Parsons / REUTERS
Fülöp herceg temetésére készülnek a windsori kastélynál 2021. április 15-én (fent), és a koporsót a Szent György-kápolnához szállító Land Rover (lent) – Fotó: Justin Tallis / AFP és Steve Parsons / REUTERS

II. Erzsébet és Fülöp négy gyermeke, Károly walesi herceg, Anna brit királyi hercegnő, András yorki herceg és Eduárd wessexi gróf vezeti majd a koporsót kísérő gyászmenetet, amiben utánuk Vilmos és Harry herceg következik. Azonban nem közvetlenül egymás mellett sétálnak majd, unokatestvérük, Peter Philips közöttük kapott helyet.

Arról itt írtunk részletesebben, hogy Fülöp herceg temetése lesz az első alkalom 2020 tavasza óta, hogy Harry herceg együtt mutatkozik nyilvánosan a brit királyi családdal. Vilmos és Harry egy ideje eltávolodott egymástól, de soha nem volt még akkora a távolság kettejük között, mint most, amióta március első vasárnapján Harry és felesége, Meghan nagy visszhangot keltett Oprah-interjúja adásba került.

Megoszlanak a vélemények, hogy a temetés esélyt jelent-e a feszültségek elsimítására. A második gyermekükkel várandós Meghan orvosai tanácsára nem utazott Harryvel az Egyesült Királyságba.

A gyászmenetben nem viselnek majd katonai egyenruhát a résztvevők, amit nem indokolt meg a Buckingham-palota. Azonban a BBC szerint ez annak szólhat, hogy a királyi családból kivonult Harry mellett az Epstein-ügy kirobbanása után 2019-ben a közélettől visszavonult András herceg esetében is felmerültek volna ezzel problémák.

A kápolnába vezető út mentén a haditengerészet, a légierő és a hadsereg különböző egységei fognak sorfalat állni, és az egész szertartás alatt többször is utalnak majd Fülöp herceg haditengerészetben eltöltött éveire. Miután a koporsó és a gyászmenet megérkezik a Szent György-kápolnához, 16 órakor országszerte egyperces néma csenddel emlékeznek majd meg Fülöp hercegről.

II. Erzsébet királynő egyik udvarhölgye kíséretében külön érkezik a kápolnába egy másik bejáraton keresztül, és bent is egyedül, a többi családtagtól messzebb ül majd. A koronavírus-járvány miatt a kápolnában minden más résztvevőnek (a királynő által összeállított szűk körű listát itt lehet megnézni) is maszkot kell viselnie és megfelelő távolságot kell tartania.

Nagyjából 50 perces lesz a szertartás, amit a canterburyi érsek vezet. Fülöp herceg koporsóját utána a Szent György-kápolnában a királyi sírboltban helyezik el, de nem ez lesz a végső nyughelye. Ha egyszer II. Erzsébet királynő meghal, akkor Fülöp herceget is a VI. György emlékkápolnába viszik át a királynő mellé, írja a CNN.

Károly herceg és Kamilla hercegné a Buckingham-palota közelében elhelyezett virágokkal 2021. április 15-én (fent), és egy megemlékező a windsori kastélyhoz szánt koszorúval 2021. április 14-én (lent) – Fotó: Jeremy Selwyn / AFP és Ben Stansall / AFP Károly herceg és Kamilla hercegné a Buckingham-palota közelében elhelyezett virágokkal 2021. április 15-én (fent), és egy megemlékező a windsori kastélyhoz szánt koszorúval 2021. április 14-én (lent) – Fotó: Jeremy Selwyn / AFP és Ben Stansall / AFP
Károly herceg és Kamilla hercegné a Buckingham-palota közelében elhelyezett virágokkal 2021. április 15-én (fent), és egy megemlékező a windsori kastélyhoz szánt koszorúval 2021. április 14-én (lent) – Fotó: Jeremy Selwyn / AFP és Ben Stansall / AFP

A Buckingham-palota mindenkitől azt kérte, hogy a járványra tekintettel lehetőleg senki se menjen a windsori kastélyhoz, és inkább online emlékezzenek meg Fülöpről. A héten azonban sokan helyeztek el virágokat a Buckingham-palota és a királyi családhoz köthető más épületek közelében is Fülöpre emlékezve, aki a királyi család egyik legnépszerűbb tagjának számított.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!