Egyiptom első női hajóskapitányát hibáztatták az Ever Given elakadása miatt, pedig több száz kilométerre volt onnan

2021. április 4. – 14:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Marwa Elselehdar, Egyiptom első női hajóskapitánya furcsa dolgokra lett figyelmes az elmúlt napokban. Amikor a világ egyik legnagyobb teherhajója, az Ever Given keresztbefordult a Szuezi-csatornán, olyan pletykák kezdtek keringeni, hogy biztosan ő, tehát egy női kapitány a felelős a kereskedelmi bonyodalmakat okozó esetért.

A BBC megszólaltatta Elselehdart, aki elmondta, hogy döbbenten nézte a róla szóló álhíreket, és megrémült attól az indulattól, ami előtört rengeteg emberből, holott ő több száz kilométerre volt az incidens helyszínétől, éppen Alexandriában dolgozott az Aida IV nevű hajón.

A gyorsan terjedő álhírek alapját egy olyan fotó képezheti, amely március 22-én terjedt el a Facebookon és a Twitteren, és ami arról szólt, hogy Elselehdar lett Egyiptom első női hajóskapitánya. Ezt sajnos összekötötték a szintén azokban a napokban elakadt hajó hírével, sőt, több hamis, Elselehdar neve alatt futó Twitter-fiókból konkrétan ezeket az álhíreket terjesztették.

A Nemzetközi Tengerészeti Szervezet szerint a világ tengerészeinek jelenleg mindössze két százaléka nő. Az egyiptomi tengerészeti akadémia csak férfiak jelentkezését fogadta el, Elselehdar Hoszni Mubarak akkori egyiptomi elnök engedélyével csatlakozhatott a növendékekhez. Később aztán a jelenleg regnáló Abdel Fattáh esz-Szíszi elnök is kitüntette Elselehdart Egyiptom nőnapi ünnepségén.

„A mi társadalmunkban az emberek még mindig nem fogadják el azt, hogy a nők is dolgozhatnak hosszú ideig a tengeren, távol a családjuktól. De amikor azt csinálod, amit szeretsz, nem szükséges, hogy mindenki jóváhagyását kérd” – mondta Elselehdar, majd hozzátette: „Azt üzenem minden nőnek, aki tengerész szeretne lenni, hogy harcoljon azért, amit szeret, és ne engedje, hogy a sok negatívum befolyásolja a döntésében.”

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Csaknem egy hétig blokkolta a forgalmat

Az Ever Given múlt kedden állt keresztbe a Szuezi-csatorna egy szűkebb szakaszán – orr-része a csatorna keleti falának szorult, fara pedig beékelődött a nyugati oldalába –, napokig próbálták vontatóhajókkal, valamint a hajó körüli iszap és homok kikotrásával kiszabadítani, sokáig azonban megmozdítani sem sikerült. Aztán március 29-én kiszabadították a hajót.

A csatorna eltorlaszolódásának világgazdasági hatásaival ebben a cikkünkben foglalkoztunk bővebben. Cikkünkben arról is írtunk, hogy még a hajó kiszabadítása után sem azonnal állhatnak helyre a szállítási láncok.

A Földközi-tengert a Vörös-tengerrel és Ázsiával összekötő, 1869-ben elkészült, 120 mérföld hosszú csatornán naponta körülbelül ötven hajó halad át, amikor zavartalan a forgalom. A Szuezi-csatorna Hatóság tájékoztatása szerint a következő napokban ez a szám száz fölé emelkedhet.

Az egészről egy szimulátort is csináltak, amiben bárki kipróbálhatja, mennyire könnyű zátonyra futni a Szuezi-csatornában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!