Végleg kiszabadították az Ever Givent, helyreállhat a forgalom a Szuezi-csatornán

2021. március 29. – 15:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő délután sikerült ismét megmozdítani a Szuezi-csatornán elakadt Ever Given konténerszállító hajót, így közel egy hét után helyreállhat a csatorna forgalma, értesült a Reuters az illetékes egyiptomi hatóságtól.

A Sky News arról ír, egyiptomi médiaértesülések szerint az Ever Given megindult a Nagy-Keserű-tó felé, ahol műszaki ellenőrzésen esik át, majd ha mindent rendben találnak, folytathatja az útját Rotterdam felé. A kiszabadított konténerszállítóról készült felvételeken a hajó már a csatorna közepén úszik, útját ezen az oldalon lehet követni.

Az Ever Given a Szuezi-csatornán – Fotó: Reuters
Az Ever Given a Szuezi-csatornán – Fotó: Reuters

A csatornahatóság vezetője már a kora reggeli órákban közölte, hogy nyolcvan százalékban már egyenesbe állt a csatornát eltorlaszoló Ever Given, de a nap folyamán további erőfeszítéseket tesznek a hajó teljes kiszabadítására.

Az egyiptomi elnök, Abdel-Fattáh esz-Szíszí már ekkor kijelentette, hogy Egyiptomnak sikerült megoldania a problémát, délután azonban egy erősebb széllökés ismét keresztbe fordította a 400 méter hosszú, 224 ezer tonnás Ever Givent. Az elnök tehát a hétfő reggeli sikerek után kicsit elbízta magát, a Szuezi-csatorna Hatóság csak a délutáni órákban erősítette meg, hogy az Ever Given sértetlen, a csatorna pedig hajózható. A hatóság szerint két és fél, három napig tarthat, amíg ledolgozzák a lemaradást.

Az MTI későbbi híre szerint az Ever Givent lízingelő, Tajvanban bejegyzett hajózási társaság, az Evergreen Line még hétfőn közölte, hogy a konténerhajót alaposan átvizsgálják, hogy alkalmas-e tengeri hajózásra, csak ezt követően döntenek a hajórakományról, és a vizsgálati jelentés lezárását követően egyeztetnek a hajótulajdonossal.

A BBC cikke szerint a konténerszállító 25 fős indiai legénysége a fedélzeten maradt, biztonságban vannak és egészségesek. A hajó kiszabadítása érdekében az elmúlt napokban csaknem 30 ezer köbméter homokot kotortak ki.

Csaknem egy hétig blokkolta a forgalmat

Az Ever Given múlt kedden állt keresztbe a Szuezi-csatorna egy szűkebb szakaszán – orr-része a csatorna keleti falának szorult, fara pedig beékelődött a nyugati oldalába –, vagyis már lassan egy hete próbálták vontatóhajókkal, valamint a hajó körüli iszap és homok kikotrásával kiszabadítani, sokáig azonban megmozdítani sem sikerült.

Múlt kedd óta mintegy legalább négyszáz hajó torlódott fel a csatorna két végén. A baleset több milliárd dollár veszteséget okozott a csatornát üzemeltető Egyiptomnak és a hajózási társaságoknak, rengeteg hajónak kellett a Szuezi-csatornán való átkelés helyett Afrikát megkerülve közlekednie.

A csatorna eltorlaszolódásának világgazdasági hatásaival ebben a cikkünkben foglalkoztunk bővebben. Cikkünkben arról is írtunk, hogy még a hajó kiszabadítása után sem azonnal állhatnak helyre a szállítási láncok.

A Földközi-tengert a Vörös-tengerrel és Ázsiával összekötő, 1869-ben elkészült, 120 mérföld hosszú csatornán naponta körülbelül ötven hajó halad át, amikor zavartalan a forgalom. A Szuezi-csatorna Hatóság tájékoztatása szerint a következő napokban ez a szám száz fölé emelkedhet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!