Már majdnem kiszabadították a Szuezi-csatornán elakadt Ever Givent

2021. március 29. – 07:07

frissítve

Már majdnem kiszabadították a Szuezi-csatornán elakadt Ever Givent
A félig kiszabadított Ever Given 2021. március 29-én – Fotó: Mohamed Abd El Ghany / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A BBC szerint sikeresen megmozdították az Szuezi-csatornán kedden keresztbe álló, és azóta a komplett teherforgalmat akadályozó óriáshajót. Állítólag sikerült az Ever Given tatját elmozdítani a csatorna partjáról, ezzel pedig némileg megnyílt a lassan egy hete eltorlaszolt Szuezi-csatorna. Több Twitteren keringő friss felvételen látni, hogy már nagyrészt egyenesbe fordult az Ever Given, és más kisebb hajók is elfértek mellette.

Frissítés:

Nyolcvan százalékban egyenesbe állt már az Ever Given – közölte a csatornahatóság vezetője. A konténerszállító hajó fara már szabadon úszik, az orra azonban még az üledékbe ér, de sikerült beindítani a motorjait – közölte a műveletet végző Boskalis holland cég vezetője, Peter Berdowski egy holland rádiónak azt nyilatkozta, hogy még sok munka lesz a hajóval, amíg a megszokott módon közlekedhet. Ha sikerül kiszabadítani, a hajót műszaki ellenőrzésre a Nagy-Keserű-tóra navigálják majd – írta az MTI.

A hajózási szakemberek véleménye eltér abban a kérdésben, hogy mikorra állhat teljesen helyre a forgalom a csatornában, a Maersk szállítási vállalatcsoport szerint például csak hetek múlva.

A baleset több milliárd dollár veszteséget okozott a csatornát üzemeltető Egyiptomnak és a hajózási társaságoknak. A Lloyd's List brit hajózási folyóirat úgy tudja, hogy hétfőre 425 hajó torlódott fel a csatorna két végén. Oszama Rabi, a Szuezi-csatorna Hatóság elnöke úgy ítéli meg, hogy csatorna szabaddá válása után a hajók három és fél nap alatt mind átjutnak majd rajta úgy, hogy a nap 24 órájában engedik a forgalmat.

Az egyiptomi elnök, Abdel-Fattáh esz-Szíszí máris kijelentette, hogy Egyiptomnak sikerült megoldania a problémát, de a Reuters beszámolója szerint hétfő délután egy erősebb széllökés ismét keresztbe fordította az Ever Givent a Szuezi-csatornán.

Már egy hete próbálják kiszabadítani

Napokon át folytak a munkálatok, hogy valahogy kiszabadítsák a keresztbe fordult teherhajót, de sokáig meg sem bírták mozdítani. Az elakadt teherhajó egyébként már olyan szinten akadályozta a forgalmat, hogy az kihatással volt a világgazdaságra is. Rengeteg hajónak kellett a gyorsabb Szuezi-csatorna helyett Afrikát megkerülve közlekednie.

A mozgásnak indult hajó – Fotó: AFP
A mozgásnak indult hajó – Fotó: AFP
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!