Fejbe is lőhetik a mianmari tüntetőket a hadsereg figyelmeztetése szerint

2021. március 26. – 18:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A mianmari katonai junta figyelmeztetett: fennáll annak a veszélye, hogy a hadsereg adott esetben akár fejbe is lőheti a tüntetőket – közölte az MRTV állami televízió pénteken.

„Tudnotok kell, hogy fejbe vagy hátba lőhetnek titeket” – figyelmeztették a demonstrációra készülőket.

A Reuters beszámolója szerint pénteken újabb négy tüntető halt meg, és az állami MRTV hírcsatorna egyik adásában az hangzott el, hogy a tüntetőknek tanulniuk kell az eddigi halálesetekből. Az adásban azonban nem jelentették ki nyíltan, hogy a hadsereget fel is hatalmazták volna arra, hogy a tüntetők fejére is célozhatnak. Mindenesetre ez a műsor is jelzi, a hadsereg elhatározta, hogy bármi áron feloszlatják a tüntetéseket.

A tiltakozók hatalmas megmozdulást szerveznek szombatra, a fegyveres erők napjára. A hadsereg február 1-jei hatalomátvétele után kezdődött tiltakozásokban eddig legalább 320-an vesztették életüket – számolt be a Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) csütörtökön. A meggyilkoltak legalább 25 százalékát fejbe lőtték, ami felveti, hogy szándékosan végezhettek velük – írta a Reuters a szervezet adataira hivatkozva. Az őrizetbe vettek száma legalább kétezer.

A tüntetések egyik első áldozata egy 20 éves lány volt, akit február 9-én, a fővárosban tartott tiltakozáson lőttek fejbe. Az orvosok néhány nappal később közölték, hogy nem élte túl a lövést.

Sérült tüntetőt szállítanak kórházba 2021. március 26-án, Mianmarban – Fotó: HANDOUT / DAWEI WATCH / AFP
Sérült tüntetőt szállítanak kórházba 2021. március 26-án, Mianmarban – Fotó: HANDOUT / DAWEI WATCH / AFP

A katonai puccs és Vin Mjin államfő őrizetbe vétele óta rendszeresek a tömegtüntetések Mianmarban. Az ország korábbi de facto vezetője mellett a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, valamint a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több magas rangú tisztségviselőjét is letartóztatta a hadsereg. Aung Szan Szú Kjí ellen azóta egyebek közt korrupció gyanújával vádat emeltek.

A katonai hatalomátvétel után egy árnyékkormány is létrejött Szövetségi Közgyűlés Képviselőinek Bizottsága (CRPH) néven. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!