Hazafelé sétálva rabolták el, ez nyitotta meg újra az utcák biztonságosságának kérdését

2021. március 16. – 22:00

frissítve

Hazafelé sétálva rabolták el, ez nyitotta meg újra az utcák biztonságosságának kérdését
Egy biztonsági kamera felvétele Sarah Everardról a gyilkosság estéjén – Fotó: Metropolitan Police / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem elenyészően ritkán gyilkolnak meg nőket, hanem nagyon is gyakran” – mondta Jess Phillips munkáspárti képviselő csütörtökön az angol parlamentben, miközben négy percen keresztül felolvasta annak a 118 nőnek a nevét, akit csak az elmúlt egy évben öltek meg Nagy-Britanniában. És ezek csak azok az esetek, ahol a férfi elkövetőt elítélték vagy meggyanúsították már a gyilkossággal.

„Imádkozzunk és dolgozzunk azon mindennap, hogy soha többé ne kerüljön újabb név erre a listára” – fejezte be a képviselő a felszólalását, megemlítve a március 3-án eltűnt és meggyilkolt Sarah Everardot. A 33 éves nő London déli részén sötétedés után indult egyedül haza egy barátjától, de már nem ért haza. Eltűnésének estéjén fél tízkor még felvette egy biztonsági kamera, ahogy egy forgalmas úton sétált, pár nappal később Kentben, Ashford közelében találták meg a maradványait egy építkezéseken használt törmelékgyűjtő zsákban, több mint 120 kilométerre Londontól. Emberrablás és gyilkosság miatt egy 48 éves rendőr, Wayne Couzens ellen emeltek vádat, aki a londoni rendőrség diplomáciai testőrszolgálatának rendőreként dolgozik. A bűncselekmény napján dolgozott, de aznap este már nem volt szolgálatban.

A férfiról időközben az is kiderült, hogy pár nappal Sarah eltűnése előtt, február 28-án egy londoni gyorsétteremben a gyanú szerint szeméremsértést követett el, és most azt is vizsgálják, hogy az ezt vizsgáló két rendőr megfelelően járt-e el az ügyben, miután Couzenst nem függesztették fel a munkájából.

Kedden a bíróság először hallgatta meg a gyanúsított férfit: a Guardian szerint homlokán egy seb volt. A BBC szerint a sebesülést ugyanakkor nem a feltételezett bűnelkövetés közben szerezte, hanem már a letartóztatásban, a cellában, ahol egyébként egyedül volt. Bár orvosilag ellátták, a rendőrség szerint másnap megint sérülést szerzett.

A keddi meghallgatáson csak a személyes adatait erősítette meg, mást nem mondott, a fejét végig lehajtva tartotta. A bíróság Couzens tárgyalásait júliusra és októberre tűzte ki.

Sarah családja szerint a nő „okos volt és gyönyörű – csodálatos lány és testvér. Kedves és figyelmes volt, gondoskodó, lehetett rá számítani. Példaértékű mindannyiunk számára”.

Sarah Everard – Fotó: Metropolitan Polcie / AFP
Sarah Everard – Fotó: Metropolitan Polcie / AFP

Neveljétek meg a fiaitokat

Sarah Everard eltűnése és meggyilkolása nagy port kavart Nagy-Britanniában, és sok nőt késztetett arra, hogy megosszák a saját zaklatásaik történetét, illetve elmondják, hogy miért nem érzik magukat biztonságban – különösen sötétedés után – egyedül az utcákon. Közben fiatal nők kampányolnak azért, hogy az utcai zaklatás bűncselekménynek számítson Nagy-Britanniában.

Hétfőn újra több százan gyűltek össze egy második virrasztásra Sarah emlékére Londonban, annak ellenére, hogy szombaton a rendőrök négy nőt is bilincsben vittek el a megemlékezésről, amit ők azzal indokoltak, hogy ez volt az egyetlen helyes döntés, hogy megvédjék a közbiztonságot. Pedig a szombati megemlékezés békésnek indult, még Vilmos herceg felesége, Katalin is kilátogatott a helyszínre, a Kensington-palota pedig közleményében ezt úgy indokolta, a hercegné is „emlékszik arra, még a házassága előtt milyen volt London utcáin éjszakánként sétálni”.

A Sky News alábbi videós összefoglalója jól szemlélteti, szombaton este pontosan hogy vezetett a békés megemlékezés a rendőri letartóztatásokig. A londoni rendőrség vezetője szerint az esemény órákon keresztül békésen, gyülekezés nélkül zajlott, de később gyülekezésbe csapott át, többen beszédeket is mondtak, ami azonban a korlátozások miatt nem engedélyezett.

Priti Patel belügyminiszter azt mondta, a szombati történtekről jelentést kér a rendőrségtől, Boris Johnson brit miniszterelnök pedig nyugtalanítónak nevezte az eseményen készült felvételeket, a londoni rendőrfőnök ugyanakkor azt mondta, nem fog lemondani.

Hétfőn aztán újabb megemlékezést tartottak Londonban, a tömeg előbb a parlamentnél gyülekezett, majd vonulni kezdett a városon keresztül, kántálva és plakátokat lobogtatva, olyan szövegekkel például, mint „neveljétek meg a fiaitokat”, „a férfiak már csak ilyenek – vonjátok őket felelősségre”, „továbbra is kiállunk a nők mellett, akiket elhallgattak”. Valahányszor megálltak, a rendőrség felszólította őket, hogy a járványügyi szabályozások miatt menniük kell, vagy akár hatósági eljárás alá is kerülhetnek. A BBC tudósítása szerint többeket a helyszínen megbírságoltak, négy embert pedig letartóztattak.

Nemcsak Londonban, de Nagy-Britannia más városaiban is tartottak megemlékezést a napokban, például Cardiffban, Edinburgh-ban, Brightonban vagy Liverpoolban.

A parlamentben is erről beszélnek

„Milyen gyakran mondjuk azt a hazafelé tartó barátainknak: »Írj, ha hazaértél!«️. Már ez a félelem is mutatja, hogy nincs minden rendben” – mondta parlamenti felszólalásában a Skót Nemzeti Párt egyik képviselője. Sarah eltűnése óta ugyanis a nők elleni erőszak és az, hogy mennyire kevéssé biztonságosak a nyilvános terek nők számára, többször is előkerült a parlamentben.

Helyszínelő a holttest megtalálásának helyszínén 2021. március 13-án – Fotó: Ben Stansall / AFP
Helyszínelő a holttest megtalálásának helyszínén 2021. március 13-án – Fotó: Ben Stansall / AFP

A belügyminiszter például így beszélt:

„Egy pillanatra kitérnék arra, Sarah halála miért is zaklat fel annyi embert. A szívfájdalom három szóban összefoglalható: Csak hazafelé sétált.”

Ennek ellenére arra kérte az embereket, a koronavírus-járvány miatti korlátozások alatt ne vonuljanak utcára, mert bár a tüntetéshez joguk van egy demokráciában, a kormány kötelessége most mindenekelőtt az, hogy megfékezze a járvány miatti halálozásokat.

„Ha mérgesek vagy aggódnak, kérem, jusson eszükbe az is, hogy több tízezer rendőrt ugyanúgy elborzasztanak a történtek, és jelenleg is több száz elhivatott rendőr dolgozik azon éjjel-nappal, hogy igazságot szolgáltasson az ügyben” – nyilatkozta a belügyminiszter máshol.

Hozzátette azt is, hogy a kormány már lépéseket tett a nők elleni erőszak felszámolására, köztük a családon belüli erőszak vagy az utcai zaklatások ellen. Ehhez egy törvényt is benyújtottak, ami még az elfogadásra vár.

Válaszul a Munkáspárt árnyék-belügyminisztere (a legnagyobb ellenzéki párt kvázi kinevez egy minisztert a sajátjai közül, aki kommunikál a nevükben, de mivel nincsenek kormányon, ezért az árnyék jelző), Nick Thomas-Symonds azt mondta: „Hadd fogalmazzak világosan: nem a nőknek kell változtatniuk a viselkedésükön, hanem a férfiaknak és a társadalomnak kell változnia. Az ilyen időkben elengedhetetlen, hogy az emberek hallassák a hangjukat, de persze ennek törvényesen és járványügyileg biztonságosan kell történnie”. Majd azért bírálta a kormányt, hogy nem tesz eleget a nők elleni erőszak ellen, mert a „találkozások és felmérések készítése nem elég”.

Sarah Everard emlékére tartott megemlékezés Londonban 2021. március 13-án – Fotó: Justin Tallis / AFP Sarah Everard emlékére tartott megemlékezés Londonban 2021. március 13-án – Fotó: Justin Tallis / AFP
Sarah Everard emlékére tartott megemlékezés Londonban 2021. március 13-án – Fotó: Justin Tallis / AFP

Elismerik, hogy az utcák nem elég biztonságosak

Azt London polgármestere, Sadiq Khan is elismerte pénteken, hogy a főváros utcái nem elég biztonságosak a nők számára, a férfiakat pedig emlékeztette, hogy a nők és a férfiak tapasztalatai ezzel kapcsolatban teljesen eltérnek, legyen az az utca, a munkahely vagy a tömegközlekedés.

A brit miniszterelnök, Boris Johnson hétfő este azt mondta, „azonnali lépéseket” tesznek azért, hogy a nők nagyobb biztonságban érezzék magukat az utcákon. Ezért kétszer annyi pénzt tesznek a „Biztonságosabb utcák” nevű forrásba, amiből például a közterületek kivilágítására és térfigyelő kamerákra költenek, így már 45 millió fontot, azaz körülbelül 19 milliárd forintot fognak erre fordítani.

Mellette országszerte több olyan civil- és egyenruhás rendőrt vetnek be, akik esténként a szórakozóhelyek környékén figyelik majd az embereket, és ha kell, a gyanúsan vagy zaklatóan fellépő emberek ellen intézkednek. Ez az úgynevezett „Őrködő projekt” (Project Vigilant).

„Végső soron, a nők elleni erőszakot fel kell számolnunk, és az igazságügyi rendszer minden pontját úgy kell alakítani, hogy az megvédje a nőket és a lányokat” – mondta a miniszterelnök.

Az ellenzék ugyanakkor nem elégedett ezekkel a bejelentésekkel, az egyik munkáspárti képviselő szerint a kormány „egyszerűen nem érti, mi az igazi probléma: a nőket mindenféle helyen zaklatják és bántalmazzák. Frusztráló, hogy a kormány azt hiszi, hogy az utcalámpák és néhány kamera megtöri ezt a problémát”.

Az End Violence Against Women (körülbelül Legyen vége a nők elleni erőszaknak) felmérése szerint évente több mint 500 ezer nőt zaklatnak szexuálisan Nagy-Britanniában, ez minden öt nőből egyet jelent.

Egy BBC által idézett statisztika szerint pedig az Egyesült Királyságban a 14–21 éves nők 66 százalékát érte már valamilyen nyilvános zaklatás. Ha pedig minden korosztályt figyelembe veszünk, egy friss kutatás alapján még ennél is rosszabbak lehetnek az arányok: az ENSZ brit nőjogi szervezete által megkérdezett nők 80 százaléka mondta azt nemrég, hogy már tapasztalt szexuális zaklatást nyilvános helyeken.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!