Négy nőt bilincsben vittek el az erőszakellenes londoni tüntetésről

2021. március 14. – 10:46

frissítve

Négy nőt bilincsben vittek el az erőszakellenes londoni tüntetésről
Fotó: WIktor Szymanowic/ NurPhoto/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Szombat éjjel virrasztást tartottak Londonban a Clapham Common parkban Sarah Everardért, aki március 3-án tűnt el Londonban, szerdán találták meg a holttestét és egy 48 éves rendőrt vádolnak a meggyilkolásával, írja a BBC.

A többszáz fős virrasztáson a rendőrség négy nőt bilincselt meg és vezetett el a helyszínről, amit azzal indokoltak, hogy ez volt az egyetlen helyes döntés, hogy megvédjék a közbiztonságot.

Priti Patel belügyminiszter jelentést kért a rendőrségtől a történtekről, Sadiq Khan londoni polgármester pedig azt mondta, sürgős magyarázatot kér Dame Cressida Dick biztostól.

A 33 éves nőért szervezett hivatalos virrasztást a Reclaim These Streets szervezte, és nap folyamán egyszer le is kellett mondaniuk a koronavírussal kapcsolatos intézkedések miatt. A csoport szerint szomorú és felháborító a rendőrök fizikai fellépése nők ellen egy olyan virrasztáson, amit a férfierőszak ellen szerveztek.

A rendőrség elmondta, nem akartak olyan helyzetbe kerülni, hogy végrehajtási intézkedéseket kelljen alkalmazniuk, ebben az esetben is csak az emberek biztonsága érdekében cselekedtek. Bár elmondásuk szerint ez volt az egyetlen helyes döntés, felülvizsgálják az ügyet és igyekeznek levonni a tanulságokat.

Sarah Everard március 3-án London déli részén sötétedés után indult egyedül haza egy barátjától. Az eltűnésének estéjén fél tízkor még felvette egy biztonsági kamera, ahogy egy forgalmas úton sétált. Miután Everard családja bejelentette a nő eltűnését, a rendőrség részletes leírást közölt az eltűnt nő külsőjéről, megpróbálták rekonstruálni azt az utat is, amelyen feltehetőleg gyalog igyekezett hazafelé, és több mint 120 telefont kaptak az eltűnéssel kapcsolatban.

A 33 éves nő testét szerdán több mint egy héttel azután találta meg Kentben, Ashford közelében, hogy Everardnak nyoma veszett. Az emberi maradványokat a rendőrség nem tudta egyből azonosítani, de péntek este azonban megerősítették, hogy Everard holttestét találták meg.

Az ügy miatt országos kérdéssé vált, hogy mennyire biztonságosak – különösen sötétedés után – a brit nyilvános terek a nők számára. Erről részletesen ebben a cikkünkben írtunk >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!