Fiatal nők kampányolnak azért, hogy bűncselekménynek minősüljön az utcai zaklatás Nagy-Britanniában

2021. március 13. – 09:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A nagy melleid miatt akarnak rád élvezni a férfiak, ne utasíts vissza aranyos fiúkat”

– idéz fel egy olyan mondatot a 22 éves, brit Maya Tutton, amellyel őt zaklatták már az utcán. 14 éves éves kora óta tapasztal meg hasonló eseteket, de nem csak az ő életében nem számít ritkaságnak a „catcalling”, azaz hogy leszólításokkal, füttyögéssel, explicit szexuális utalásokkal és durva beszólásokkal zaklatják az utcán. A húga, Gemma például alig volt 11 éves, amikor lelassítottak mögötte és követni kezdte őt egy autó, miközben a benne ülő férfiak a külsejére, a testére és a ruhájára tettek ijesztő megjegyzéseket.

A BBC által idézett statisztika szerint az Egyesült Királyságban a 14-21 éves nők 66 százalékát érte már hasonló nyilvános zaklatást. Ha pedig minden korosztályt figyelembe veszünk, egy friss kutatás alapján még ennél is rosszabbak lehetnek az arányok:

az ENSZ brit nőjogi szervezete által megkérdezett nők 80 százaléka mondta azt nemrég, hogy már tapasztalt szexuális zaklatást nyilvános helyeken.

Maya és Gemma Tutton saját tapasztalataikból kiindulva kezdték el két évvel ezelőtt az Our Streets Now (magyarul kb. a „Mi Utcáink Most”) elnevezésű projektjükben gyűjteni mások hasonló történeteit. Maya szerint ha „csak” egyszerű bókokról és flörtölési kísérletekről lenne szó, az sem lenne rendben, hiszen ha az ember épp siet „A-ból B-be”, egyáltalán nem biztos, hogy ismerkedni akar. Még nagyobb problémának látja azt, hogy a legtöbb személyes beszámoló durva szexuális jellegű beszólásokról szól.

Maya és Gemma Tutton. Fotó: Our Streets Now.
Maya és Gemma Tutton. Fotó: Our Streets Now.

Az Our Streets Now azért kampányol, hogy a nyilvános szexuális zaklatást minősítsék bűncselekménynek az Egyesült Királyságban, a téma pedig kerüljön bele az általános iskolai tantervbe is.

A Tutton testvérpár által alapított szervezet emellett kidolgozott olyan óravázlatokat is, amelyekkel tanárok az iskolában fiúkkal és lányokkal is tudnak tanulni a témáról. Maya egyébként kulcsfontosságúnak tartja a fiúk és a férfiak bevonását. Szerinte ugyanis, ha az oktatásban arra fókuszálunk, hogy mit tegyenek, hogyan védjék meg magukat a lányok és a nők, akkor nem a gyökerénél kezeljük a problémát.

Sötétben indult el, soha nem ért haza

Az, hogy Nagy-Britanniában mennyire kevéssé biztonságosak a nyilvános terek nők számára, azután kapott nagy figyelmet ismét, hogy egy március 3-án eltűnt egy 33 éves nő. Sarah Everard London déli részén sötétedés után indult egyedül haza egy barátjától. Az eltűnésének estéjén fél tízkor még felvette egy biztonsági kamera, ahogy egy forgalmas úton sétált, de a rendőrség szerint azt már nem lehet tudni, hogy hazaért-e.

Sarah Everard a biztonsági kamera képén az eltűnésének estéjén. Fotó: METROPOLITAN POLICE / AFP
Sarah Everard a biztonsági kamera képén az eltűnésének estéjén. Fotó: METROPOLITAN POLICE / AFP

Miután Everard családja bejelentette a nő eltűnését, a rendőrség részletes leírást közölt az eltűnt nő külsőjéről, megpróbálták rekonstruálni azt az utat is, amelyen feltehetőleg gyalog igyekezett hazafelé, és több mint 120 telefont kaptak az eltűnéssel kapcsolatban. A legfrissebb hírek szerint pedig egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a 33 éves nőt elrabolták és meggyilkolták.

Az Everard után kutató hatóságok ugyanis emberi maradványokat találtak Kentben, Ashford közelében. A rendőrség az első bejelentéskor még nem tudta beazonosítani a maradványokat. Péntek este azonban megerősítették, hogy Everard holttestét találták meg, azt pedig már korábban közölték, hogy őrizetbe vettek Kentben egy meg nem nevezett rendőrt, aki a gyanú szerint megölhette a múlt szerdán eltűnt nőt.

Frissítés 10:56-kor: A londoni rendőrség szombaton közölte, hogy egy 48 éves londoni rendőr, Wayne Couzens ellen emeltek vádat emberrablás és gyilkosság miatt Sarah Everard ügyében.

Sarah Everard eltűnésének híre – még azelőtt, hogy kiderült volna, meggyilkolták – sok nőt késztetett arra, hogy megosszák a saját zaklatásaik történetét, illetve elmondják, hogy miért nem érzik magukat biztonságban – különösen sötétedés után – egyedül az utcákon. A közösségi médiában komoly indulatokat szítottak azok az vélemények, amelyek szerint a nőnek „nem lett volna szabad” egyedül, gyalog hazaindulnia a sötétben.

Franciaországban már illegális a catcalling

„Hellóval köszönt nekem valaki az utcán, én nem válaszoltam, erre egy kedves »mocskos kurva«️ volt a reakció” – elevenít fel egy catcalling-történetet a francia Marie Laguerre a BBC videójában. A most 25 éves nő három évvel ezelőtti története keltett akkora országos felháborodást, hogy ezután büntethetővé tették a nemi alapú utcai zaklatást Franciaországban.

Marie Laguerre az őt zaklató férfi meghallgatásán 2018. októberében. Fotó: PHILIPPE LOPEZ / AFP
Marie Laguerre az őt zaklató férfi meghallgatásán 2018. októberében. Fotó: PHILIPPE LOPEZ / AFP

Laguerre 22 éves építészhallgatóként élte át azt, hogy fényes nappal, a nyílt utcán, kávézó emberek között alázta meg egy férfi szexuális töltetű megjegyzésekkel. Amikor erre a nő azt mondta a zaklatójának, hogy fogja be a száját, a férfi előbb megpróbált a nőhöz vágni egy hamutartót, később visszafordulva pedig utánament, és erősen arcon ütötte.

Az esetet egy biztonsági kamera is rögzítette, ezt a felvételét a nő meg is osztotta és néhány nap alatt több millió ember látta a Youtube-on.

A videó által keltett felháborodás vezetett odáig, hogy a francia parlamentben hirtelen megszavazták azt a csaknem egy éve napirenden lévő törvénymódosítást, amely 2019 szeptembere óta lehetővé teszi a rendőrség számára, hogy azonnal, a helyszínen 90-750 euró közti pénzbírságot szabhassanak ki olyan esetben, amikor nemi alapon zaklatnak valakit az utcán vagy a tömegközlekedésen.

A törvény hatálya alá esnek a szexuális tartalmú és szexista megjegyzések, a lealacsonyító, megfélemlítő és ellenséges viselkedés, és elméletben a füttyögésre is alkalmazható, feltéve, hogy nem egyszeri, hanem többszöri zaklatásról van szó. Bár a törvény életbelépését követő első évben több mint 700 bírságot osztottak ki a rendőrök ilyen ügyekben, törvény Laguerre szerint nem túl hatékony. Gyakorlatilag csak akkor van lehetőség helyszíni bírságra, ha egy rendőr is szemtanúja egy szexista inzultusnak,

márpedig nekem személy szerint sosem állt épp egy rendőr a hátam mögött, amikor ilyesmi történt velem

– mondta a brit törekvések kapcsán újra megszólaló Laguerre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!