A 18-24 éves nők 97 százalékát zaklatták már szexuálisan az Egyesült Királyságban

2021. március 10. – 11:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A 18 és 24 év közötti brit nők szinte mindegyikét érte már szexuális zaklatás – állítja az ENSZ nők helyzetével foglakozó szervezetének brit képviselete egy felmérés alapján. A felmérés azt mutatja, hogy a 18-24 évesek 97 százalékát zaklatták már szexuálisan az Egyesült Királyságban, miközben a más korosztályokkal egybevetve a megkérdezettek 80 százaléka mondta azt, hogy már tapasztalt szexuális zaklatást nyilvános helyeken – írja a Guardian.

„Ez egy emberi jogi krízis. Nem elég már, hogy annyit kapunk: ‘ez egy túl bonyolult probéma ahhoz, hogy megoldjuk', ez most már tényleg egy megoldandó feladat” – mondta Claire Barnett, az ENSZ Nők brit szervezetnek igazgatója. A fiatal nők folyamatosan rákényszerülnek arra, hogy változtassanak a viselkedésükön azért, hogy nehogy zaklassák, esetleg megtámadják őket, miközben az idősebben komoly aggályokat fogalmaztak meg a biztonságukkal kapcsolatban a sötétben, az utcán. Sőt, télen még akár napközben is – tette hozzá az igazgató.

A több mint ezer nő megkérdezésével készült YouGov felmérés alapján úgy tűnik, hogy a nők nem is remélik, hogy segítséget kaphatnak az államtól: 96 százalékuk nem is jelezte az incidens, 45 százalék pedig azt mondta, ez nem is változtatott volna semmin. Azok között, akik azt mondták, hogy az egész nem is volt elég komoly ahhoz, hogy jelentsék azt, olyan is voltak, akiket fogdostak, követtek vagy épp szexuális cselekvésre kényszerítettek.

A szervezet Safe Spaces Now (Biztonságos Helyek Most) projektje keretében begyűjtöttek 400 történetet érintett nőktől, és nyílt levelet küldtek az ügyben érintett vezetők számára, hogy a nyilvános tereket tegyék biztonságosabbá, javítsák a visszajelző rendszert és a képzést.

„Nagyon jelentős változásokat látunk máshol a világnban. A probléma az, ami egyékbént is jellemző időnként az Egyesült Királyságban, hogy egyfajta világítóroronynak hisszük magunkat, csak közben elfelejtünk dolgozni az olyasmiken, mint a gender alapú erőszak, ami napról napra megtörténik otthon, különösen a nőknél és a marginalizált csoportoknál”

– mondta Barnett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!