Boris Johnson szerint aggasztóak a Sarah Everard megemlékezéséről készült felvételek

2021. március 15. – 10:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Többen a Metropolitan Police Service vezetőjének lemondását követelik azután, hogy a rendőrség vitathatóan lépett fel, és négy nőt bilincsben vitt el szombaton éjjel Londonban, a Clapham Common parkból, ahol Sarah Everardra emlékeztek. A 33 éves nő március 3-án tűnt el Londonban, szerdán találták meg a holttestét és egy 48 éves rendőrt vádolnak a meggyilkolásával.

Az esemény órákon keresztül békésen, gyülekezés nélkül zajlott, ám Cressida Dick, a londoni rendőrség vezetője szerint később gyülekezésbe csapott át, többen beszédeket is mondtak, ami azonban a korlátozások miatt nem engedélyezett. Dick erről abban a videóban beszél, amit a Metropolitan Police Service tett ki a Twitterére, és amiben elmondta azt is: tisztában van azzal, hogy félnek a nők, de itt akkor is illegális gyülekezés történt. Boris Johnson brit miniszterelnök mindenesetre nyugtalanítónak nevezte az eseményen készült felvételeket, és az Independent információi szerint ma találkozik is Dickkel.

Johnson Everard esete után bejelentette egy munkacsoport felállítását, ennek a feladata egy olyan cselekvési terv kidolgozása lesz, amely a nők védelmét szolgálja. A brit nőkről épp a közelmúltban készült felmérés, amely szerint a 18 és 24 év közöttiek szinte mindegyikét érte már szexuális zaklatás. Az ENSZ nők helyzetével foglakozó szervezetének brit képviselete szerint a mintegy ezer fő megkérdezésével készült YouGov felmérés alapján úgy tűnik, hogy a nők nem is remélik, hogy segítséget kaphatnak az államtól: 96 százalékuk nem is jelezte az incidenst, 45 százalék pedig azt mondta, ez nem is változtatott volna semmin. Azok között, akik azt mondták, hogy az egész nem is volt elég komoly ahhoz, hogy jelentsék azt, olyanok is voltak, akiket fogdostak, követtek vagy épp szexuális cselekvésre kényszerítettek.

Sarah Everard március 3-án London déli részén sötétedés után indult egyedül haza egy barátjától. Az eltűnésének estéjén fél tízkor még felvette egy biztonsági kamera, ahogy egy forgalmas úton sétált. Miután Everard családja bejelentette a nő eltűnését, a rendőrség részletes leírást közölt az eltűnt nő külsejéről, megpróbálták rekonstruálni azt az utat is, amelyen feltehetőleg gyalog igyekezett hazafelé, és több mint 120 telefont kaptak az eltűnéssel kapcsolatban.

A 33 éves nő testét több mint egy héttel azután találták meg Kentben, Ashford közelében, hogy nyoma veszett. Az emberi maradványokat a rendőrség nem tudta egyből azonosítani, péntek este azonban megerősítették, hogy Everard holttestét találták meg. Meggyilkolásával egy 48 éves rendőrt vádolnak.

Az ügy miatt országos kérdéssé vált, hogy mennyire biztonságosak – különösen sötétedés után – a brit nyilvános terek a nők számára. Erről részletesen ebben a cikkünkben írtunk.

Közben a nemzetközösségi királyság egyik országában, Ausztráliában felvonulásokat tartottak múlt hét vasárnap és hétfőn, ezeken kb. több tízezren vehettek részt, írja a BBC. A felvonulások, tüntetések során a nőket érő szexuális zakaltás miatt szólaltak fel a résztvevők azután, hogy Christian Porter ügyészt nem hivatalosan meggyanúsították: 1988-ban megerőszakolt egy 16 éves lányt. Az ügyész ezt tagadta. Tovább gerjesztette a feszültséget Brittany Higgins egykori politikai tanácsadó ügye, aki februárban azt állította: 2019-ben megerőszakolták egy miniszter irodájában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!