Három unokájával együtt halt meg egy texasi nagymama egy háztűzben

2021. február 22. – 12:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Halálos családi tragédiáról számolt be hétfőn a CNN, a rekordhidegtől sújtott Texasban három gyermek és egy nagymama égett bent egy családi házban, ahol miután elment az áram, a kandalló befűtésével próbáltak melegen maradni a családtagok. A tűzoltók még vizsgálják, hogy mi okozta a tüzet, amelyből csak az anyát sikerült kimenekíteni.

Jackie Pham Nguyen Houston külvárosában élt három gyermekével, a 11 éves Oliviával, a 8 éves Edisonnal és az 5 éves Colette-tel. A néhány kilométerrel arrébb élő édesanyja, Loan Le azután döntött úgy, hogy inkább az unokáival töltené az estét, miután múlt hétfőn – rengeteg texasi házhoz hasonlóan – az ő otthonában is elment az áram és ezzel együtt a fűtés is.

A nagymama érkezése után néhány órával azonban Nguyenék házában is elment az áram. Ekkor a család tagjai összekucorodtak, a kandalló begyújtásával próbálták melegen tartani az otthonukat az épp évtizedes rekordokat döntő hidegben, és kártyázással igyekeztek elütni az időt addig, amíg a gyerekek el nem álmosodtak. Ezután mindenki lefeküdt.

Az anya azt mondja, nem tudja pontosan felidézni, hogy mi történt ezután, de a kórházban tért magához, ahol előbb megtudta, hogy az otthonában tűz ütött ki, majd később azt is közölték vele, hogy az anyukája és a gyerekei nem élték túl.

A tűzoltók éjjel 2 óra körül értek ki az égő házhoz, a beszámolóik szerint miután a nőt sikerült kimenekíteni, mindenáron vissza akart térni a gyermekeiért a házba, ezért le kellett fogni, hogy ne menjen vissza a lángok közé. Azt, hogy mi okozta a tüzet, a hatóságok egyelőre nem tudták megállapítani.

Extrém hideg, független energiahálózat

Ahogy arról a Telex is beszámolt, múlt hét elején milliók maradtak áram nélkül Texasban a rekordhideg tél miatt. Egyes helyeken mínusz 18 fokot is mértek, ami rendkívül szokatlan arrafelé. A helyzetet súlyosbította, hogy a texasi házak nagyon hamar áthűltek a megfelelő szigetelés hiányában. Az extrém hidegről a Telex egyik olvasója is beszámolt, aki feleségével együtt 74 órát töltött áram, fűtés és vezetékes víz nélkül.

A legsúlyosabb állapotok Texasban alakultak ki, de az átvonuló hideg levegő és havazás több mint százmillió embert érintett valamilyen módon az Egyesült Államok több államában, és a jövő hétig még várható újabb vihar is. A CNN szerint országszerte eddig legkevesebb 38 halálos áldozata van az időjárásnak. Többen közúti balesetben haltak meg, mások szén-monoxid-mérgezést szenvedtek, de olyanok is voltak, akiket kihűlve találtak meg az autópálya mentén. A hideg okozhatta egy 11 éves kisfiú halálát is, az orvosok pedig az mondták

a texasi fagy a koronavírusnál is nagyobb csapás volt a kórházaknak.

Texas az egyetlen amerikai állam, amelynek energiahálózata független az ország többi részétől, energiapiaca pedig nem szabályozott. A fogyasztók sok szolgáltató közül választhatnak, és sokaknak olyan szerződésük van valamely szolgáltatóval, hogy számlaösszegei nemcsak a fogyasztástól, hanem a fogyasztói kereslettől is függenek. Többen figyelmeztettek már, hogy az ilyen rendszerben a fogyasztók szélsőséges időjárás esetén védtelenek a nagy összegű számlákkal szemben. Az extrém hideg miatt most átmenetileg senkinek sem küldik ki az áramszámlát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!