Orvosok szerint a texasi fagy a koronavírusnál is nagyobb csapás volt a kórházaknak

2021. február 20. – 19:49

Másolás

Vágólapra másolva

Texasban az elmúlt napokban évtizedek óta nemlátott időjárás tombol. A nagy melegekről híres államban volt, ahol -19 fok is volt, milliók maradtak napokig áram, fűtés és iható folyóvíz nélkül. Egy helyi olvasónk segítségével egy nagyobb beszámolót is írtunk a helyzetről, amiben részletesen bemutattuk, hogyan próbálnak meg alkalmazkodni a helyiek a fagyokhoz, és körbejártuk, mi áll a közművek leállása mögött.

A lakóházak és a boltok mellett azonban sok más helyen is problémákat okozott a szokatlan időjárás. Az USA-ban tombol a koronavírus, már 500 ezren haltak bele a szövődményeibe. A Reuters szerint a fagyok a kórházi ellátást is megnehezítették, de sok orvos szerint a nagy hideg nagyobb terhet jelentett, mint a járvány.

Sok kórházi alkalmazott haza sem ment a kórházból, mert tudták, hogy otthon nincs áram, se fűtés. A legtöbb kórházban van generátor, hogy a legfontosabb eszközöket el tudják látni árammal, de a vízellátás még komolyabb gondot okozott. Míg néhány intézmény tudott vizet rendelni, sok kórházban csak folyóvíz volt, ivóvíz nem. Sok orvos szerint a vízhiány jelentette a legnagyobb problémát.

Szükség van vízre többek között a dialízishez használt gépeknél, a műtős eszközök sterilizálásához és a bemosakodáshoz, kézmosáshoz.

A Houston Methodist hét kórházának sürgősségi osztályai pénteken már 90 százalékos hatékonysággal működtek, de pár nappal korábban kettő csak a legsürgősebb eseteket tudta fogadni. A texasi városok vezetői sem voltak felkészülve a hidegre, így az utak tisztítására nem volt elég hókotró, se só. A mentőknek így még nehezebb volt eljutni a betegekhez és vissza. Volt, aki több mint kilenc órát várt a mentőkre, de olyan is, akihez nem volt, aki kimenjen.

A kórházakban hordozható vécéket állítottak fel, amiket egy-egy vödör vízzel tisztítottak. Azoknak, akiknek nem volt kritikus a dialízis elnapolták a kezelést, akinek viszont nagyon kellett, azok csak rövidebb ideig használhatták a gépet. A vidéki kórházak sok térségben melegedőként is szolgáltak az egészséges, de fűtés nélkül maradt lakosok számára.

Az MTI írja, hogy Joe Biden katasztrófahelyzetet hirdetett ki Texasra. A lépésnek köszönhetően a texasi lakosok szövetségi támogatást igényelhetnek például ideiglenes szállás igénybe vételére vagy a ház körüli javítási munkák elvégzésére. Ez az első válsághelyzet az Egyesült Államokban Biden egy hónappal ezelőtti hivatalba lépése óta.

Az illetékes texasi hatóságok elmondták, hogy minden erőmű újra működik, de péntek reggel még 195 ezer háztartásban volt áramszünet. Emellett a 254 texasi megyéből 160-ban akadozott a vízellátás. A szövetsági válságkezelési ügynökség több tucat generátort, valamint üzemanyagot, vizet, takarókat és készételt küldött a katasztrófa sújtotta térségekbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!