Öt iszlamistát ítéltek halálra egy amerikai blogger meggyilkolásáért Bangladesben, aktivisták likvidálásával foglalkozott a csoport

2021. február 16. – 10:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Öt bangladesi iszlamistát halálra, egyet pedig életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt a dakkai terrorellenes törvényszék egy amerikai blogger hat évvel korábbi meggyilkolása miatt, írja az MTI.

Avijit Royt, egy bangladesi származású amerikai bloggert 2015 február 26-án késelték halálra, amikor feleségével együtt hazatért egy dakkai könyvvásárról, ahol új könyvét bemutatták. Felesége és bloggertársa, Rafida Ahmed is megsebesült a támadásban.

A gyilkosság állítólagos felbujtója az életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt férfi volt, míg a többiek közvetlenül részt vettek a gyilkosságban. Golam Szarvar Hán államügyész elmondta: az elítéltek az Anszár Ulláh Bangla Team nevű helyi szélsőséges csoport tagjai voltak. A rendőrség szerint a szervezet áll több mint tíz aktivista és blogger meggyilkolása mögött.

Hán hozzátette: a csoport feltételezett vezetőjét és a gyilkosság kitervelőjét, Szajed Ziaul Hakkot, valamint egy másik szélsőségest távollétükben ítélték halálra. Az iszlamisták ügyvédje elmondta, hogy fellebbez az ítélet ellen.

Roy a Muktomona című blog szerzőjeként tudományról, társadalomról és filozófiáról írt. Számos vitatott könyvét kiadták, egyebek mellett a homoszexualitásról és az ateizmusról is írt.

Egy héttel korábban nyolc szélsőségest ítéltek halálra egy könyvkiadó tulajdonosának meggyilkolásáért. Fejszál Arefin Dipant, a Dzsagriti Prokasoni nevű kiadóvállalat tulajdonosát dakkai irodájában gyilkolták meg 2015. október 31-én, ugyanazon a napon, amelyen egy másik könyvkiadó tulajdonosát, Ahmedur Rasid Tutult is meg akarták ölni, de ő túlélte a támadást. Mindkét könyvkiadó publikálta Roy könyveit.

A muszlim többségű Bangladesben 2013 és 2016 között számos támadást követtek el szabadgondolkodású írók, bloggerek, akadémikusok és vallási kisebbségek vezetői és tagjai ellen. E támadások elkövetőjeként az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorszervezet vagy ezek helyi szövetségesei jelentkeztek, a nyomozóhatóság szerint inkább csak az utóbbiak voltak az elkövetők. A bangladesi biztonsági erők a támadások miatt több rajtaütést hajtottak végre a szélsőségesek búvóhelyein, és több mint százat megöltek közülük.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!