Tanúskodni hívták Trumpot az ellene indított impeachmenteljárásban

2021. február 4. – 20:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: Donald Trump szóvivője, Jason Miller szerint a volt amerikai elnök nem fog részt venni az eljárásban, amit alkotmányellenesnek nevezett.

Eredeti cikk: A volt amerikai elnök, Donald Trump ellen indított második impeachmenteljárás vezetője, Jamie Raskin levélben kérte Trumpot, hogy tanúskodjon a kedden kezdődő szenátusi tárgyalás során, írja a CNN.

Raskin csütörtökön küldte el azt a levelet Trump ügyvédeinek, amelyben arra kéri a volt elnököt, tegyen tanúvallomást a kedden kezdődő tárgyalás előtt vagy közben. Szerinte azért van szükség az eskü alatt tett tanúvallomására, mert Trump korábban visszautasította az impeachmentben megfogalmazott vádat, amely szerint szerepet játszott a január 6-án a Capitoliumba betörő tömeg felbujtásában. A levélben Raskin nem kötelezi Trumpot a vallomástételre, ám azt javasolja, éljen ezzel a lehetőséggel. A CNN szerint a demokrata és republikánus szenátorok egyaránt gyorsan akarják lezárni a szenátusi tárgyalást.

A demokrata többségű képviselőház még január 13-án szavazta meg tíz republikánus kongresszusi képviselő támogatásával Trump elnök elmozdítását célzó alkotmányos vádeljárást, amely január 25-én került hivatalosan is a szenátus elé. Egy előzetes szavazáson 45 republikánus törvényhozó szavazott az impeachment ellen, ami előrevetíti Trump későbbi felmentését.

A szenátusi republikánusok vezetője eredetileg egy háromhetes halasztás mellett kardoskodott, míg a demokraták az első adandó alkalommal megkezdték volna a tárgyalást. Végül azután állapodtak meg a kéthetes halasztással járó kompromisszumban, hogy Joe Biden is kiállt a későbbi tárgyalás mellett. Ezzel mindkét fél jól járt, Trumpnak van ideje felállítania a védelmét, a demokraták pedig jóvá tudják hagyni Biden kabinetjének tagjait, valamint így lesz idő vitázni a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos gazdasági mentőcsomagról is.

A jelenlegi impeachmenteljárás azért is lényeges, ugyanis ha mégis megszavazná a szenátus Trump „utólagos elmozdítását”, akkor lehetőségük lenne egy második szavazásra is, amin arról dönthetnének, hogy Trump indulhasson-e újra elnökválasztáson. Itt elég lenne egy egyszerű többség, azonban mivel ilyen szavazásra sosem volt precedens, könnyen elképzelhető, hogy a republikánusok a legfelsőbb bíróságon támadnák meg a döntést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!