Egyre kisebb az impeachment sikerének esélye

2021. január 27. – 15:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ugyan Trump szenátusi tárgyalása csak február 9-én kezdődik majd el, kedden este egy előzetes szavazáson 45 republikánus törvényhozó szavazott az impeachment ellen, ami előrevetíti Trump későbbi felmentését.

A demokrata többségű képviselőház még január 13-án szavazta meg tíz republikánus kongresszusi képviselő támogatásával 232-197 arányban az amerikai elnök elmozdítását célzó alkotmányos vádeljárást (impeachmentet), azzal vádolva Donald Trumpot, hogy felkelésre bujtott fel a törvényhozás épületének január 6-i ostroma előtt.

A Trump elleni második impeachment hétfőn este került hivatalosan is a szenátus elé. A múlt hét óta a demokraták kezében lévő szenátusban azonban csak két hét múlva, február 9-én kezdődik majd meg a volt elnök tárgyalása. A szenátusi republikánusok vezetője eredetileg egy háromhetes halasztás mellett kardoskodott, míg a demokraták az első adandó alkalommal megkezdték volna a tárgyalást.

Végül azután állapodtak meg a kéthetes halasztással járó kompromisszumban, hogy Joe Biden is kiállt a későbbi tárgyalás mellett. Ezzel ugyanis mindkét fél jól jár. Trumpnak van ideje felállítania a védelmét, mellyel másfél héttel ezelőtt még elég rosszul állt, a demokraták pedig jóvá tudják hagyni Biden kabinetjének tagjait, valamint így lesz idő vitázni a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos gazdasági mentőcsomagról is.

A tavalyi első impeachmenttel ellentétben nem John Roberts a legfelsőbb bíróság főbírája, hanem Patrick Leahy vermonti szenátor, a szenátus pro tempore elnöke fogja levezetni az elnök tárgyalását. A 80 éves Leahy kedden este kórházba került, miután rosszul érezte magát, ám néhány órával később kiengedték. A 46 éve a szenátusban ülő politikus pontos tüneteiről nem érkeztek hírek. Ugyan a tárgyalás csak február 9-én kezdődik majd, a szenátorokat már most feleskették. (Az impeachment nagyon hasonlít egy bírósági eljárásra. A vádló a képviselőház, a „pert” pedig a szenátus folytatja le.)

Kedden egy önmagában viszonylag tét nélküli, de annál többet mondó szavazásra is rendeztek. A szavazást Rand Paul kentuckyi republikánus szenátor kezdeményezte, ugyanis szerinte alkotmányellenes, hogy egy elnök ellen azután indítanak impeachmenteljárást, hogy már átadta a hatalmat. A szavazást 45-55 arányban elbukták ugyan a republikánusok, azonban így is ők örülhetnek. Ugyanis míg a képviselőházban elég egy egyszerű, 50 százalék plusz 1 szavazatos többség az eljárás elindításához, az elnök szenátusi elítéléséhez kétharmados többségre van szükség.

A szenátusi többséget ha egy hajszállal is, de sikerült megszerezniük januárban a demokratáknak (jelenleg mindkét pártnak 50 szenátora van – ha demokratákhoz soroljuk a velük szavazó két független szenátort – döntetlen esetén pedig az alelnöké a döntő szavazat), azonban az elnök elítéléséhez maguk mellé kéne állítaniuk 17 republikánust is, ami a kedd esti szavazás fényében reménytelennek látszik.

Tegnap ugyanis mindössze öt mérsékelt republikánus (Mitt Romney, Lisa Murkowski, Susan Collins, Ben Sasse és Pat Toomey) szavazott a demokratákkal, és nem látszik arra esély, hogy a demokraták a következő hetekben meg tudnak győzni még egy tucat republikánust.

A jelenlegi impeachmenteljárás azért is lényeges, ugyanis ha mégis megszavazná a szenátus Trump „utólagos elmozdítását”, akkor lehetőségük lenne egy második szavazásra is, amin arról dönthetnének, hogy Trump indulhasson-e újra elnökválasztáson. Itt elég lenne egy egyszerű többség, azonban mivel ilyen szavazásra sosem volt precedens, könnyen elképzelhető, hogy a republikánusok a legfelsőbb bíróságon támadnák meg a döntést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!