Hivatalosan is a szenátus előtt a Trump elleni impeachment

2021. január 26. – 05:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Eljuttatták hétfőn az amerikai képviselőház illetékesei a Donald Trump előző elnökkel szemben indított alkotmányos vádeljárás (impeachment) dokumentumait a szenátusnak, amely dönteni hivatott az elnök felelősségre vonásáról, írja az MTI.

A Trump ellen már második alkalommal indított impeachment eléggé hasonlít egy bírósági tárgyalásra. Itt a képviselőház emel vádat, a tárgyalást pedig a felsőház, vagyis a szenátus folytatja le, és dönt arról, hogy felelősségre kell-e vonni lázadás szítása miatt. Mindezt a január 6-i, a Capitolium elleni ostrom után indították, amikor több demokrata és republikánus politikus szerint is Trump beszéde direkt módon vezetett az ostromhoz, miközben a a szenátus éppen a Trump által elveszített, novemberi elnökválasztás eredményét készült hitelesíteni. A Capitolium elleni támadásban öten életüket vesztették, köztük egy rendőr is.

Trump szenátusi tárgyalása február 9-én kezdődik, és ha a szenátus elítéli, akkor elveszíti a volt elnökként neki járó juttatásokat, és soha többet nem indulhat újra elnökválasztáson. A szenátusban azonban legalább 17 republikánus politikusnak is támogatnia kellene az elnök elítélését, mert a felsőházban a demokratáknak nincs meg ehhez a kellő többségük.

A január 20-án beiktatott és hivatalba lépett Joe Biden elnök a CNN-nel tudatta véleményét az eljárásról. Elmondta, hogy a vádeljárást le kell folytatni, ugyanakkor nem hiszi, hogy meglesz a Trump elítéléséhez szükséges 17 republikánus szavazat. „A szenátus sokat változott az én időm óta, de nem ennyit” – vélte.

A Trump elleni eljárást nem az a John Roberts vezeti majd, aki az első impeachment során látta el a döntőbíró szerepét, hanem a szenátus leghosszabb ideje hivatalban levő demokrata képviselője, Patrick Leahy lesz a bíró.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!