Így készült a történelmi kép Kamala Harrisről az elnöki beiktatáson

2021. január 22. – 15:50

frissítve

Így készült a történelmi kép Kamala Harrisről az elnöki beiktatáson
Fotó: Joshua Roberts-Pool / Getty Images / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A fotósnak az a dolga, hogy ami mindent csak tud, sűrítsen bele egy képbe. Az a legjobb, ha ezt utána nem kell magyarázni. Ahogy a szemünk a képpontokat bejárja, az információk egymást kiegészítve, egymásra rakódva olvasásszerű élményt adnak: összeáll a kép. Gyakran elég ehhez a tökéletes háttér megválasztása.

Rengeteg képet nézhettünk végig Joe Biden beiktatásáról, a világ talán legnagyobb protokolleseménye ez, ahol több tízezer, a mobilfotókkal együtt talán több százezer kép készült. Merész próbálkozás megállni egynél, és kielemezni azt, az ötlet nem is az enyém volt, hanem a CNN szerkesztőjéé.

Szóval itt van ez a kép, Joshua Roberts felvétele, a CNN cikkében is ezt használják egy szűkebb kivágásban. Kamala Harris alelnök férjével, Doug Emhoffal nézi a beiktatási ceremóniát lezáró tűzijátékot. A háttérben a Lincoln-szobor jól kivehető. Hirtelen sok történelmi szál kapcsolódik össze, kicsit szentimentálisan nézve egy nagy történelmi szándék teljesül be végre, és ez könnyen odaszegezi a tekintetet. Kamala Harris az első női, az első fekete, az első dél-ázsiai származású és az első, bevándorlók gyermekeként született alelnök az Egyesült Államok 244 éves történelmében. Mögötte annak az embernek a szobra, akinek az elnöksége idején született meg az emancipációs kiáltvány. Ettől lesz ilyen erős ez a kép.

A jó fotós gyakran csak hátteret keres a képéhez, mert az úgyis elviszi. A jó háttér színpadiassá, emelkedetté teszi az előtérben lévő szereplők jelenetét. Ez a fotós mesterségének része, készség szintjén kell alkalmazni. Persze egy profi protokollgépezet meg is teremti az ilyen képek elkészítésének lehetőségét, a legprofibb pedig nem is hagy más lehetőséget. Talán ennek a képnek az elkészülte is gondosan meg volt tervezve.

Kövess minket Facebookon is!